• Fri frakt, värde 199kr
  • 100% Nöjd kund-garanti
  • Över 1000 unika viner

Ugnsstekt dovhjort med kål- och rotfruktspytt, svart vitlökssås och smörstekta kantareller

Ett magiskt kött att servera med svartvinbärsgelé. Tillsammans med rotfruktspytten, de smörstekta kantarellerna och såsen gjort på fermenterad vitlök, så kallad svart vitlök, är det en fantastisk bjudrätt. Servera gärna ett fylligt rödvin till, som super-Toscanan Vecciano 2013. Receptet kommer från Tasteline.

ingredienser

Dovhjort

  • 700 gram dovhjort, fransyska
  • 25 gram smör
  • 0,5 dl timjan, färsk
  • 3 krm salt, grovmalet
  • 3 krm svartpeppar, grovmalen
  • Kål- och rotfruktsspytt

  • 2 msk olivolja
  • 200 gram kålrabbi
  • 2 krm salt
  • 200 gram morötter
  • 1 salt
  • 200 gram palsternacka(or)
  • 25 gram smör
  • 2 l vatten
  • 1 st rödlök(ar)
  • 1 svartpeppar
  • Kantareller

  • 1 krm salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 25 gram smör
  • 250 gram kantareller
  • Svart vitlökssås

  • 0,5 dl timjan, färsk
  • 3 krm svartpeppar
  • 2 krm salt
  • 25 gram smör
  • 1 msk svartvinbärsgelé
  • 2 dl gräddmjölk
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 krm socker
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 3 klyfta(or) vitlök, svart
  • 1 msk maizena, brun
  • 1 steksky, från köttet
  • Övrigt

  • 1 aluminiumfolie
    • tillagning

      Dovhjort:

      1. Tina dovhjorten i rumstemperatur eller i kyl. Torka köttet väl med hushållspapper. Sätt ugnen på 125 grader.
      2. Ansa köttet och bryn det runt om i en stekpanna med smör. Lägg därefter köttet på ett galler i mitten av ugnen med en ugnsplåt under. Stek ca 40-50 min eller tills köttet uppnått en innertemperatur på ca 60 grader (använd gärna köttermometer).
      3. Ta ut köttet och salta, peppra och rulla i hackad timjan. Låt vila i aluminiumfolie i minst 10-15 min eller fram till servering.

      Sås:

      1. Smält smör i samma stekpanna som köttet har brynts i. Mosa i den svarta vitlöken och tillsätt rödvinsvinäger, rör runt.
      2. Tillsätt svartvinbärsgelé, grädde och gräddmjölk och låt sjuda i ca 20 min på svag värme. Strö över maizena och red såsen till önskad tjocklek under konstant omröring på svag värme.
      3. Tillsätt hackad timjan och smaka av med salt, peppar och lite socker. Om det finns köttsaft från ugnsfolien så häll det i såsen. Håll varm till servering.

      Kål- och rotfruktspytt:

      1. Skala och grovhacka kålrabbi. Skala och slanta morötter och palsternacka. Skala och grovhacka rödlöken.
      2. Låt kål- och rotfrukterna sjuda upp i saltat vatten och sjuda i ca 5 min, häll därefter av vattnet. Hetta upp en stekpanna med olja och smör och stek rödlöken i någon minut.
      3. Tillsätt därefter kålen och rotfrukterna. Stek på medelhög värme tills de fått färg. Salta och peppra efter smak.

      Kantareller:

      1. Rensa kantarellerna och stek dem i smör i en stekpanna. Salta och peppra efter smak.
      2. Skär upp köttet vid servering och garnera med hackad timjan och de smörstekta kantarellerna.

    om Vinoteket

    Vinoteket är Sveriges ledande vinhandel på nätet och erbjuder hemleverans av expertutvalda viner från hela världen. Vi hjälper dig att navigera bland vinländer, regioner och druvor i jakten på dina personliga favoriter. Tänk att det kan vara så enkelt och roligt att upptäcka nya viner!