• Fri frakt, värde 199kr
  • 100% Nöjd kund-garanti
  • Över 1000 unika viner

Miami surf-n-turfburgare

Ingen vanlig gatuköksburgare – det här är den lyxigaste och godaste varianten som finns! Herregud så god den är, prova själv! Receptet kommer från boken Hamburgare och TexMex. Semic förlag.

ingredienser

Burgare

  • 1 Texas BBQ-sås
  • 600 gram köttfärs, gärna högrev, 20% fetthalt
  • salt
  • peppar





Lökrelish

  • 0,5 dl chilisås, av ketchuptyp
  • 1 salt
  • 2 msk tomatpuré
  • 3 msk ljus sirap
  • 1 msk vit balsamvinäger
  • 1 dl vatten
  • 1 msk senapsfrön, ljusa el. bruna
  • 1 st chilipeppar, malen
  • 3 msk majsolja
  • 1 st gul lök(ar)












Potatischips

  • 5 dl majsolja
  • 7 st potatis(ar), 6-7 st, gärna fasta



Skaldjursmajo

  • 2 st salladslök(ar)
  • 250 gram hummer, rensad, el. kräftstjärtar
  • 1,5 krm tabasco, 1-2 krm
  • 2 dl majonnäs, köpt el. hemgjord





Texas BBQ-sås

  • 1 tsk soja
  • 1 krm cayennepeppar
  • 2,5 dl senap, gärna osötad
  • 2 msk chilipeppar
  • 0,5 dl vatten
  • 1,5 dl äppelcidervinäger
  • 2 msk smör
  • 0,5 dl muscovadosocker
  • 1,25 dl strösocker
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1 msk liquid smoke

    tillagning

    Texas BBQ-sås:

    • 1. Blanda senap, strösocker, muscovadosocker, vinäger, vatten, chilipeppar, svartpeppar och cayennepeppar i en liten kastrull.
    • 2. Koka upp under omrörning och sjud ca 20 minuter. Tillsätt soja, smör och liquid smoke och sjud ca 10 minuter.
    • 3. Låt såsen kallna. Späd eventuellt med lite kokande vatten om såsen känns för tjock. Ca 5 dl.

    Skaldjursmajo:

    • 1. Skär hummern i bitar. Ansa och skiva salladslöken.
    • 2. Blanda majonnäs, salladslök och tabasco. Vänd ner hummerbitarna.

    Lökrelish:

    • 1. Skala och finhacka löken. Fräs löken i oljan utan att den tar färg ca 3 minuter. Tillsätt senapsfrö och tomatpuré och fräs ca 1 minut.
    • 2. Tillsätt sirap och fräs ca 1 minut. Blanda i chilisås. Blanda i vattnet. Smaka av med vinäger, salt och chilipeppar. Sjud ca 5 minuter. 4–6 portioner.

    Potatischips:

    • 1. Tvätta potatisen noga. Skär den i lövtunna skivor, använd gärna mandolin.
    • 2. Värm oljan i en gryta till 130°. Oljan är färdig för fritering när en bit vitt bröd blir gyllenbrun i oljan på 1 minut.
    • 3. Fritera potatisskivorna, inte för många åt gången, tills de blir gyllenbruna, ca 3 minuter. Ta upp med hålslev och låt torka på dubbelvikt hushållspapper.

    Burgare:

    • 1. Grilla biffarna eller stek dem i lite smör 5–8 minuter på varje sida. Salta, peppra och pensla med Texas BBQ-sås.
    • 2. Låt biffarna vila ca 3 minuter, dela och grilla eller rosta brödhalvorna under tiden. Lägg biffarna mellan brödhalvorna med skaldjursmajo. 4 hamburgare.

om Vinoteket

Vinoteket är Sveriges ledande vinhandel på nätet och erbjuder hemleverans av expertutvalda viner från hela världen. Vi hjälper dig att navigera bland vinländer, regioner och druvor i jakten på dina personliga favoriter. Tänk att det kan vara så enkelt och roligt att upptäcka nya viner!