Stroppiana Barbera d'Alba 2020
Elegant, väldigt komplex doft med skogsbär, moreller och söta kryddor. Medelfyllig till fyllig smak i härligt elegant stil med silkiga tanniner, frisk bärighet och massor av körsbär, plommon och frisk syra. Lång avslutning med frisk syra och mörk frukt.
Oj då, populära viner tar tyvärr slut snabbt.
Vi rekommenderar dig att istället testa denna kundfavorit
Beskrivning
Stroppiana är en familjeägd vingård på 5,5 hektar vinmark som grundades av farmor Giuseppe och farfar Oreste i början av 60-talet och drivs idag av sonsonen Dario, hans fru Stefania och deras två barn. Vingården ligger i hjärtat av den lilla byn La Morra som är känd för sina kraftfulla och uttrycksfulla Barolo-viner. Giuseppe är uppväxt på vingården med sin farfar och har även studerat på lantbruksinstitut, vilket han anser är det bästa av två värdar, då det ger möjlighet att både få vara med på fältet men även förstå uppbyggnaden. Det viktigaste för Dario är att man ska känna till de olika unika växtlägena i hans viner, vilket han verkligen har lyckats med.
Druvorna skördades för hand i mitten av oktober. Efter pressning fick musten jäsa med skalen i 10 dagar med överpumpningar 4-6 gånger om dagen för att dra ut maximalt med färg och tannin. Efter jäsning separeras juicen från jästfällningen och malolaktisk jäsning sker i ståltank. Totalt producerades 3500 flaskor 2016.
Passar till
Klassiskt bra köttvin, gärna från grillen med lite färska örter och sot. Även toppen till mogna, lagrade ostar. Perfekt till en vildsvinsragu med taglitelle. Servera svalt, kring 18 grader.
Produktinformation
- Lagerstatus
- Tillfälligt slut
- Lagring
- Kan lagras 5-10 år
- Karaktär
- Kryddigt & Mustigt
- Färg
- Rubinrött
- Land
- Italien
- Region
- Piemonte
- Distrikt
- Barbera d'Alba
- Producent
- Cantina stroppiana
- Huvuddruva
- Barbera
- Druvor
- 100% Barbera
- Typ
- Kork
- Passar till
- Volym
- 750 ml
- Sockerhalt
- <0.3 g/100ml
- Alkoholhalt
- 14%
-
Cantina stroppiana
Stroppiana är en familjeägd vingård på 5,5 hektar vinmark som grundades av farmor Giuseppe och farfar Oreste i början av 60-talet och drivs idag av sonsonen Dario, hans fru Stefania och deras två barn, Altea och Leonardo.
-
Barbera
Barbera- även kallad folkets druva av italienarna själva. Vi förstår varför, Barbera ger härligt rödfruktiga viner som dricks fantastiskt bra redan i sin ungdom till mat men även bara att avnjuta i sin enkelhet.
-
Piemonte
Piemonte, som betyder ”landet vid bergets fot”, är känt för sin goda mat och inte minst för sina fina viner, som många anser vara landet bästa. Några av de mest kända vinerna från regionen är Barolo och Barbaresco.
-
Barbera d'Alba
Det sjävklara valet från Piedmonte.
Barbera d'Alba görs från den blåa druvan Barbera och kommer från den norra delen av Italien och är den mest planterade druvan i Piemonte