Vin från Loire

(46)

Vin från Loire är mer än sancerre och sauvignon blanc. Upptäck cabernet franc och chenin blanc från en av Frankrikes största och vackraste vinregion - Loiredalen.

Var ligger Loire?

Val de Loire, på svenska Loiredalen, är ett område beläget i nordvästra Frankrike intill landets längsta flod - Loirefloden.

Ett av de största vindistrikten i Frankrike

Loirefloden börjar strax väster om Rhônedalen och leder vidare norrut och till sist västerut mot atlantkusten - en sträcka som omfattar över 100 mil. Med denna dramatiska flod intill står vinrankor vackert uppradade i de djupa dalarna som sträcker sig över området. Den rika grönskan och de färgglada fruktträden gör Loire till hänförande vackert. Området är hemvist till några utav landets finaste viner och räknas dessutom till ett av de största vindistrikten i hela Frankrike.

Vilka är de vanligaste druvsorterna i Loire?

Störst area av planterade druvor i fallande ordning: 

Gröna druvor i Loire

  •  Melon de Bourgogne
  •  Chenin Blanc
  •  Sauvignon Blanc
  •  Chardonnay
  •  Folle Blanche

Blå druvor i Loire

  •  Cabernet Franc
  •  Gamay
  •  Grolleau Noir
  •  Pinot Noir
  •  Cabernet Sauvignon
  •  Cot (Malbec)

Viner som tar smak av platsen druvorna växer på

Loire är uppbyggt på en rad olika jordmånstyper och ingår även i många olika mikroklimat. Detta skapar förutsättningarna som krävs för att kunna producera de många olika vinstilar som kommer från Loire. Här finner vi vinproduktion i alla dess färger, från stilla till mousserande och på en rad olika druvsorter planterade i de olika regionerna. Producenterna i Loire är mycket måna om påvisa sina viners unika terroir alltså att växtplatsen ska kännas igen i den färdigställda produkten - smaken av vinet.  Det är också viktigt att framhäva denna prägel då många av vingårdarna i Loire är små och familjeägda.

Hur smakar vin från Loire?

De vita vinerna i Loire är ofta syrliga och friska. Beroende på vilken druvsort de är gjorda på blir karaktären olika. Vita viner på melon de Bourgogne som växer i Loire får toner av gröna äpplen och citrus och om de har fått ligga på jästfällningen (det som kallas "sur lie") blir de fetare och "vaxigare i stilen. Vita viner på sauvignon blanc från Loire har ofta en doft som påminner om krusbär, svartvinbärsblad och exotisk frukt (vissa känner kattkiss, men det talar vi tyst om). 

Röda viner från Loire gjorda på cabernet franc har rykte om sig att vara ganska lätta och en mjukare strävhet (tanniner) än de flesta andra franska röda vinerna. Det finns dock många fylligare viner gjorda på cabernet franc i Loiredalen. De yngre vinerna brukar ha smak av hallon och körsbär, men när vinerna lagras får de ofta jordigare smaker som påminner om urskog.

Vilken mat passar till vin från Loire?

Cabernet franc från Loire och örtbakat lamm med svampsås är en riktigt fin match. Ett sauvignon blanc från Sancerre är däremot perfekt till en krämig sparrisrisotto. 

Är sancerre från Loire?

Ja, kanske är sancerre det mest kända vinet från Loire. Det är gjort på druvsorten sauvignon blanc och passar perfekt till getost. Särskilt den som kommer från samma stad som vinet, som (mycket lägligt) också heter Sancerre. 

Vindistrikt och appellationer i Loire

Loiredalen består av över 50 appellationer tillhörandes fyra stora underdistrikt. 

Uppdelning av de fyra underdistrikten från väst till öst

  • Muscadet - Pais Nantais
  • Anjou - Saumur
  • Touraine 
  • Östra Loire - Sancerre och Pouilly fumé 
Ladda in fler produkter +

Visar 24 av 46 produkter