Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Vin från Kampanien

(2)

Kampanien är en stigande stjärna - ett vulkanutbrott.
Den vulkaniska jorden i Kampanien är perfekt för vinodling. Dessutom ger höjdskillnaderna mycket varierande skördar.

I Kampanien i hittar du både Neapel och kulturskatten Pompeji. Med sådana dragplåster faller vingårdarna lätt i glömska. Den här relativt okända vinregionen i södra Italien kan ändå stoltsera med inte mindre än fyra DOCG-viner. Områdets goda rykte sprider sig dessutom och Kampanien börjar få det erkännande regionen förtjänar.

Vulkanisk aktivitet, perfekt för vinodling

Vulkanisk aktivitet präglar området, samtidigt som Kampaniens varierande topografi ger väldigt olika förutsättningar för odlingarna. Aglianico är en omtyckt druva som trivs i riktigt varma klimat och just den druvan är troligen också regionens mest omtalade druva. Jorden är kalkrik och därför perfekt för vinodling.
Aglianico, druvornas Rolls Royce, trivs alltså bra i regionen. Den här blå druvan återfinns faktiskt i båda de röda DOCG-vinerna. Kampaniens fyra DOCG-viner är de röda Aglianico del Taburno och Taurasi samt de vita Fiano del Avellino och Greco di Tufo.

Tillbaka till rötterna

I Kampanien, som i så många av landets vinregioner, övergavs de traditionella druvsorterna under en lång tid för att rädda vingårdarna från de skadedjur som hotade förstöra den största delen av vinrankorna. Vinlusen är fortfarande ökänd i den italienska vinproduktionens historia. Just i Kampanien är det omkring 40 druvsorter som växer på gårdarna, jämfört med 400 druvsorter innan utrensningen.

Mustigt och smakrikt eller friskt och fruktigt

Vinerna på Aglianico är koncentrerade med hög syra. Ofta passar de till kraftiga kötträtter eller gräddiga såser. De röda vinerna från Kampanien är i övrigt mycket varierande och det finns i stort sett ett vin för alla tillfällen. De gröna druvorna ger i sin tur friska, fruktiga och påtagligt aromatiska vita viner, där tropiska frukter och blommor slår igenom. Toner av hasselnötter eller mandel kan också komma fram. Bland de vita vinerna finns allt från torra, söta till mousserande. Variationen är stor i Kampanien, både när det gäller miljön och vinerna.