Gisborne

(10)

I Nya Zeeland ligger de sydligaste vindistrikten i världen, bland annat Gisborne. Apellationen är ett av fem vindistrikt i den norra delen av landet, även kallad Nordön. Gisborne har en lång och spännande historia och enligt legenden var det här som kapten Cook steg i land när han för första gången nådde Nya Zeeland.

Distriktet, det tredje största i regionen, var tidigare mest känt för sina enkla viner tillverkade på den tyska druvan müller-thurgau. Med åren har vingårdarna i Gisborne utvecklats och idag producerar de ett flertal viner av mycket hög kvalitet.

Gisborne - 24 000 hektar druvodling

De höga temperaturerna skapar optimala förutsättningar för druvor som mognar sent. Här trivs pinot gris, gewurztraminer och chenin blanc. Regionens mest populära druva är dock chardonnay. Upp till hälften av odlingarna består av just den här druvan.

Gisbornes vulkaniska jordar

Nya Zeeland har många vulkaner, varav ett flertal fortfarande är aktiva. Det här präglar områdets terroir, framförallt på Nordön där en majoritet av vulkanerna finns. Den vulkaniska jorden är uppblandad med lera, sand och grus. Det ger den typ av alluviala jordar som är kännetecknande för Gisborne. Jordmånen resulterar i små druvor med större smakkoncentration.

Höga bergskedjor och varierade nederbörd

Klimatet i Gisborne-appellationen är maritimt och vingårdarna ligger vid regionens kustområden. Bergskedjorna på Nordön skyddar odlingarna från de kraftiga stormar som kommer in från Tasmanhavet.

Regionen har periodvis ett kraftigt regn, vilket är en utmaning för vinodlarna. Ny teknik har emellertid underlättat för producenterna att hantera de korta men intensiva regnperioderna.

Trots det kraftiga regnet har regionen mer än 2 000 timmar solsken per år, vilket är bland de högsta siffrorna i landet för solskenstimmar. Det ger givetvis också mycket höga temperaturer. Värmen och solen gör att druvorna i Gisborne därmed ofta är de som skördas först i hela landet när säsongen börjar.