Vin från Piemonte

(57)

Piemonte, som betyder ”landet vid bergets fot” är känt för sin goda mat och fina viner. Vinerna anses av många vara Italiens bästa. Några av de mest kända är Barolo och Barbaresco.

En av de bästa sätten att utforska Piemonte i Italien är genom dess viner. Om du dricker dig fram genom regionen kommer du att upptäcka en hel del olika stilar: från de djärva och åldersbeständiga röda vinerna gjorda på druvsorten nebbiolo till de delikata, söta och sprudlande vita vinerna på Moscato d'Asti.

Vad är Piemonte?

Om du inte redan visste det så är Piemonte ett av Italiens mest hyllade vinodlingsområden.

Vilket vin görs i Piemonte?

Av Italiens 20 största vinregioner ligger Piemonte på sjätte plats när det gäller den största produktionsvolymen. Regionen är känd för sin höga kvalitet och producerar fler DOCG-viner (Denominazione di Origine Controllata e Garantita - Italiens högsta vinklassificering) än någon annan region.

De mest kända vinerna från Piemonte är Barolo, Barbaresco och Moscato d'Asti men i Piemonte finns det totalt 59 byar (inklusive Barolo, Gabiano, Barbera d'Asti etc.) där man i alla gör flera olika vintyper. Byns namn brukar vara tydligt angivet på etiketten (ofta tillsammans med druvsorten).

Hur smakar nebbiolo från Piemonte?

Den bleka, tegelröda färgen och blommiga doft av körsbär och rosor lurar dina sinnen. I smaken är vin gjorda på nebbiolo från Piemonte nämligen något aggressiva, med sträva och tuffa tanniner (särskilt i viner från Barolo).

Hur smakar barbera från Piemonte?

Stora viner av barbera levererar aromer av röda och svarta frukter (särskilt hallon, lingon och björnbär), tillsammans med espresso, rök och färsk anis, som stöds av sammetslena tanniner och ett kryddigt avslut. Vinerna är ofta ekade för att ge rikare, överdådiga fruktsmaker, men de flesta vanliga barberas är medelfylliga med en touch av kryddig jordig terroir.

Hur smakar dolcetto från Piemonte?

Älskad för sin lägre syra och sina mjuka, fruktiga smaker av plommon, björnbär och hallon. Dolcetto-vinet har ofta lyfts blommiga aromer av viol och svartpeppar som kontrasteras av en fast tanninstruktur (som kan likna choklad).

Finns det bubbel från Piemonte?

Det gör det faktiskt. Både gjort på nebbiolo men även mer klassiskt gjort på chardonnay och pinot noir. Det mest prestigefulla och välkända mousserande vinet från Piemonte går under namnet Alta Langa D.O.C.G. (pinot noir och chardonnay)

Vilka druvsorter odlas i Piemonte?

Även om regionernas namn är många och komplexa finns det bara ett tiotal druvsorter som framhäver de viktigaste vinerna från området. Att lära känna dessa druvor (och deras viner) är ett utmärkt sätt att bekanta sig med Piemontes kulinariska stil och du kommer att upptäcka att vinerna passar perfekt till regionens köttiga, tryffelinfluerade, rustika recept.

Röda druvsorter

Barbera

Barbera är den mest planterade sorten i Piemonte och det är den som du ofta finner lokalbefolkningen dricka. Trots att denna druva är vanlig i regionen, flyger Barbera ständigt under radarn och erbjuder vanligtvis ett bra ekonomiskt värde. Här är de regioner som är specialiserade på barbera:

  • Barbera d'Asti DOCG (90 % min)
  • Barbera d'Asti Sottozona "Nizza" DOCG (90 % min)
  • Barbera del Monferrato Superiore DOCG
  • Barbera del Monferrato DOC
  • Barbera d'Alba DOC
  • Gabiano DOC (90-95%)
  • Rubino di Cantavenna DOC (75-90%)
  • Colli Tortonesi Barbera DOC (minst 85 %)
  • Piemonte Barbera DOC (85 % min.)

Dolcetto

Exceptionella producenter finns i både DOCG- och DOC-områden (särskilt Alba) och på grund av den lägre syrahalten rekommenderar de flesta att vinet dricks inom fem år efter utgivningen.

  • Dolcetto di Ovada Superiore DOCG / Ovada DOCG (100 %)
  • Dolcetto di Diano d'Alba DOCG (100 %)
  • Dogliani DOCG (100 %)
  • Dolcetto d'Alba DOC (100 %)
  • Dolcetto d'Asti DOC
  • Dolcetto d'Acqui DOC (100 %)
  • Dolcetto di Ovada DOC (100 %)
  • Langhe Dolcetto DOC (85 % min.)
  • Colli Tortonesi Dolcetto DOC (85% min.)
  • Piemonte Dolcetto DOC (85% min.)

Nebbiolo

Den mest upphöjda röda druvsorten i Piemonte är nebbiolo. På grund av sin struktur kommer du att upptäcka att nebbiolo-viner är en favorit bland vinsamlare som gärna lägger viner åt sidan för att öppna dem decennier senare och avslöja ett härligt mjukt och delikat vin. Även om nebbiolo har ett rykte om att ha tanniner och långvarig lagring producerar många av underregionerna (Langhe, Alba osv.) mjukare stilar med en liknande vikt som pinot noir med hela klasar.

  • Barbaresco DOCG (100 %)
  • Barolo DOCG (100 %)
  • Ghemme DOCG (85 % min.)
  • Gattinara DOCG (90 % min.)
  • Roero DOCG (minst 95 %)
  • Nebbiolo d'Alba (100 %)
  • Langhe Nebbiolo DOC (85 % min.)
  • Albugnano DOC (85 % min.)
  • Terre Alfieri DOC (85 % min.)
  • Boca DOC (70-90 %)
  • Bramaterra (50-80 %)
  • Carema (85 % min.)
  • Lessona DOC (85 % min.)
  • Valli Ossolane Nebbiolo (85% min.)
  • Sizzano DOC (50-70 %)
  • Fara DOC (50-70%)
  • Colline Novaresi (50 % min.)
  • Piemonte Nebbiolo DOC (85% min.)

Brachetto

Ett av Piemontes mest ljuvligt fruktiga och söta rödviner bjuder på aromer av jordgubbspuré, körsbärssås, mjölkchoklad och kanderat apelsinskal. I smaken är vinerna saftiga och ofta gjorda i en krämig, mousserande stil för att framhäva sötman i vinet. Detta är ett av få röda viner som passar perfekt till choklad (särskilt chokladmousse eller den regionala Bônet alla Piemontese).

  • Brachetto d'Acqui DOCG
  • Piemonte Brachetto DOC

Freisa

Detta är ett av de mest polariserande röda vinerna från Piemonte; vissa älskar det, andra hatar det. Vinerna har djup färg och produceras ofta i en lätt mousserande frizzante-stil. Aromen är lätt fruktig, med sura, vilda röda bär och sedan djupt örtig med toner av salvia, gröna oliver, jord, tjära och bitter grön mandel. I smaken har vinet en pigg syra och en sammandragande bitterhet med kritaktiga och greppvänliga tanniner (av den typ som gör att insidan av munnen fastnar på tänderna). Flera producenter lämnar faktiskt en aning restsocker i vinet för att komplettera dess strävhet, vilket kan framstå som en lättviktig amaro. Viner som Freisa som har exceptionellt höga halter av antioxidanter är kända för att också vara lite bittra, så på det hela taget är Freisa en sällsynt godbit.

  • Freisa di Chieri DOC (90%)
  • Langhe Freisa DOC (85% min)
  • Freisa d'Asti DOC
  • Colli Tortonesi Freisa DOC
  • Piemonte Freisa DOC

Grignolino

Grignolino är i allmänhet lättfylld, med jordgubbs- och körsbärsnoter och en bitter mandelfinish, som ibland kan vara mer rabarberliknande till sin karaktär. Detta är ett klassiskt matvin från Piemonte som ber om salumi eller kanske en tallrik med regionens berömda ägggula tajarinpasta. Medan Grignolino från norra Italien är särskilt jordnära kan du faktiskt hitta några producenter som gör det i Kalifornien i en mjukare, parfymerad stil med något mindre bitterhet.

  • Grignolino d'Asti DOC
  • Grignolino del Monferrato Casalese DOC (90 % min.)
  • Piemonte Grignolino DOC (85 % min.)

Malvasia

Flera spännande röda varianter av malvasia växer i Piemonte och ger viner som vanligtvis görs i en icke torr eller söt stil, med ljusa, genomskinliga rubinröda nyanser. Vinerna har högintensiva aromer (särskilt om de görs på den lokala druvan Malvasia di Casorzo) av rosor, hallon och färska druvor. På grund av druvornas tjocka skal har vinerna märkbara tanniner som hjälper till att balansera sötman.

  • Malvasia di Casorzo d'Asti DOC (90 % Malvasia di Casorzo)
  • Malvasia di Castelnuovo Don Bosco DOC (minst 85 % Malvasia di Schierano och/eller Malvasia Nera Lunga)

Vita viner från Piemonte

Piemonte producerar också några exceptionella vita viner.

Moscato Bianco (även kallad Muscat Blanc à Petit Grains)

Den mycket parfymerade sorten Moscato Bianco ger söta toner av honungsmelon, färska druvor, mogna päron och mandarinorange, allt inbäddat i blommiga aromer av vinterdaphne. Moscato kan tillverkas i en rad olika stilar (alla med olika sötma): från en delikat frizzante till en krämig mousserande Asti Spumante och ett stilla vin av torkade druvor som kallas Passito. Moscatoviner serveras och säljs ofta i lätta portioner (375 ml och 500 ml flaskor) för att framhäva aromernas betydelse.

  • Asti DOCG (100 %)
  • Loazzolo DOC (100 %)
  • Strevi DOC (100 % passito-stil)
  • Colli Tortonesi Moscato DOC
  • Piemonte Moscato DOC

Cortese

En elegant torr vit med en krispig och karakteristiskt lång, kritaktig avslutning som inramar citron-, äppel-, melon- och halmsmaker. Den mest kända regionen för denna druva är Gavi, även om du kan hitta många planteringar i den omgivande Piemonte DOC som erbjuder ett exceptionellt värde. Håll ögonen öppna för Cortese-viner från Kalifornien som en jämförelse (som också är mycket trevliga).

  • Gavi DOCG (100 %)
  • Cortese dell'Alto Monferrato DOC (85 %)
  • Colli Tortonesi Cortese DOC
  • Piemonte Cortese DOC
  • Chardonnay

Arneis

En härlig Piemontesisk vit med harmoniska, saftiga smaker av persika, äpple och citron som leder till en kryddig, lång och smakrik avslutning. Vissa viner från svalare årgångar eller platser ger grapefrukttoner och en mager, örtig avslutning, medan de från varmare årgångar och platser ger saftig persika och passionsfruktliknande toner. De bästa Arneis-vinerna framställs konsekvent i Roero DOCG och den omgivande Langhe DOC. Det här vinet är fortfarande mycket prisvärt och kommer från några av Piemontes mest hyllade vinregioner.

  • Roero Arneis DOCG (95 % min.)
  • Langhe Arneis DOC (85 % min.)
  • Terre Alfieri DOC (85 % minimum)

Erbaluce

En frisk, alpin vit som ger magra smaker av citron, gröna toner av krusbär och peppriga kryddor med en subtil bittermandelton. De bästa regionerna för Erbaluce ligger i de norra delarna av Piemonte, som leder in i Alpernas utlöpare där Erbaluce di Caluso DOCG producerar en mousserande spumante-version samt en söt passito-stil som tar cirka 5 år att göra och 50 år att lagra.

Erbaluce di Caluso/Caluso DOCG (100 %)
Colline Novaresi DOC (100 %)
Canavese DOC (100 %)
Coste della Sesia DOC (100 %)

4 sällsynta viner från Piemonte

  1. Chiaretto är ett annat namn för rosé och produceras i många italienska vinregioner där det oftast är en blandning av olika röda druvor. Så även i Piemonte. 
  2. Ruché är en mycket speciell aromatisk röd druva från i Piemonte. Vinerna har kryddiga toner av peppar, mynta och kanel, balanserade av blommiga aromer av ros och iris. Den finns under DOCG Ruché di Castagnole Monferrato.
  3. Timorasso en lokal druvsort som var utdöd men återupplivades av Walter Massa i regionen Colli Tortonesi. Det vita vinet liknas ofta vid en torr, tysk riesling.
  4. Croatina (alias bonarda) är ett rött vin med potential och förutsättning att åldras väl. Viner från Cisterna d'Asti, Collina Torinese, Colli Tortonesi och Coste della Sesia märks ofta som "bonarda".
Ladda in fler produkter +

Visar 24 av 57 produkter