Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Champagne

(2)

Champagne ligger i nordöstra Frankrike och har blivit världsberömt för sina mousserande viner. För att ett bubbelvin ska få kallas champagne måste det vara gjort på druvor från den här regionen.

Vad är Champagne?

Champagne är ett vindistrikt i nordöstra Frankrike men även namnet på det bubbliga vinet som tillverkas där. Huvudorterna i Champagne är Reims och Èperney.

Vilka olika typer av champagne finns det?

Champagne gjord på enbart vita druvor kallas blanc de blanc. När det står "sec" på flaskan betyder det att champagnen är lite söt. Om champagnen har en årgång på etiketten är det en årgångschampagne vilket kan vara ett tecken på extra fin kvalitet.  Det här är de mest populära champagnerna på Vinoteket just nu.

Här är de vanligaste varianterna av champagne:

 • Brut – Huset lägst prissatta och enklaste champagne, tänkt att spegla firmans personliga stil och vara lättdrucken och publik.
 • Blanc de Blanc – Champagne gjord enbart på chardonnay. Ofta rena, mineralrika och fruktiga. Druvorna kommer från Cote Des Blancs.
 • Blanc de Noir – Champagne gjord enbart på pinot noir och/eller pinot meunier. Inte lika vanlig som blanc de blanc och något mörkare i smakerna.
 • Doux/Sec/Demi-Sec – Söta champagner, vilka dock inte är så vanliga idag. Hög sockerhalt, vilket gör dem till bra dessertviner.
 • Årgångschampagner – Görs på druvor som skördats under samma år. De måste lagras i minst tre år innan de buteljeras. Vanligast är dock att champagnehusen väljer att sälja dessa först fem år efter skörd.
 • Prestigechampagne – Husets bästa och dyraste champagne, oftast gjord på druvor från Grand Cru-lägen.

Varifrån kommer champagne?

Champagne kommer från området Champagne i norra Bourgogne i nordöstra Frankrike.

Champange delas in i fem delregioner:

 • Montagne de Reims – Det område som ligger mest norrut. Här odlas främst druvsorten pinot noir.
 • Vallée de la Marne – Består främst av vingårdar belägna på kalkrika slänter som vetter mot söder. Här används främst pinot noir och chardonnay, men pinot meunier odlas också.
 • Côte des Blancs – Ett område som ligger mer söderut och här odlas i stort sett endast chardonnay, vilken ger champagnen sin eleganta syra och brödighet.
 • Côte de Sézanne – Området mellan Côte des Blancs och Aube.
 • Aube – Den sydligaste av de fem regionerna.

Vad betyder "Non Vintage" på champagnens etikett?

De champagner som inte har en årgång är är så kallade ”non vintage”. De är gjorda på en blandning av flera olika årgångar.  Basen är årets vin men det blandas med  tidigare årgångar som legat på stora tankar eller fat efter att de blivit färdigt vin. Anledningen till att det här görs är för att att klimatet kan variera så mycket från år till år och producenten vill ofta att hus-champagnen alltid ska smaka likadant. Blandningen brukar vanligtvis bestå till cirka 30 % av andra årgångar och oftast är det två till tre olika årgångar i en champagne med beteckningen "non vintage". 

Vad menas med "årgångschampagne"?

Årgångschampagne eller vintage-champagne består endast av druvor från en årgång. Den tillverkas enbart de år då druvorna håller speciellt hög kvalitet. Det är därför som årgångschampagne används som ett uttryck för en extra fin champagne. 

Vad gör en champagne till en "prestige cuvée"? 

Det är ett sätt för producenten att skilja sin finaste champagne från de andra champagnerna i portföljen.  Här tas druvorna från vinfältens topplägen och görs enbart de år som druvorna blir extra bra. Prestigecuvéer är de med mest lagringsbara champagnerna och behöver oftast några år för att nå sin fulla potential. Om de dricks för unga kan de upplevas slutna och snipiga med en för påtaglig syra. 

Vad är det för skillnad mellan Grand cru och Premier cru i Champagne?

Klassificeringen i Champagnde gjordes i  mitten av 1900-talet.  Då fanns endast ett dussin byar med beteckningen Grand cru. År 1985 tillkom fem byar och nu finns sammanlagt 17 Grand crus och 43 Premier cru byar.

Hela Champagne består av cirka 33.500 hektar odlingsmark fördelat på 319 byar. Det är druvornas pris som avgör om en by ska få benämnnigen Grand cru eller inte.  

 • Om priset på druvorna ligger på mellan 80 och 89 procent av marknadsens högsta pris betecknas byn som Autre Cru.   
 • Om priset på druvorna ligger på mellan 90 och 99 procent av marknadsens högsta pris betecknas byn som Premier Cru.
 • Om priset på druvorna innehar marknadsens högsta pris betecknas byn som Grand Cru.

Endast nio procent av byanra i Champagne betecknas Grand Cru. Alla dessa byar ligger i Marne-departementet.  

Fun fact: Champagne är annorlunda från övriga distrikt i Frankrike eftersom ett Grand Cru här får innehålla druvor från upp till 80 olika Grand Cru-distrikt.

Är champagne bättre än cava?

Både cava och champagne är gjorda på samma metod, champagnemetoden. Det gör dem på något sätt lika. Dock är cava tillverkad på andra druvsorter än champagne som dessutom växer i en helt annan jordmån och klimat. En riktigt bra cava kan likna champagne men är en anna typ av vin. Vilken som är bäst bestämmer du själv.

Är champagne bättre än prosecco?

Prosecco tillverkas med Charmatmetoden vilket innebär att det jäser i tank och inte i flaska. Det gör att vinets bubblor är annorlunda. Druvorna som används för att göra prosecco växer i Italien och är av sorten glera. Champagne anses bättre än prosecco men är också ett annat sorts vin. Priset för en prosecco är dessutom betydligt lägre än för en champagne. Du får dock tycka vad du vill. Bra va!

Är champagne bättre än crémant?

Både crémant och champagne är gjorda på samma metod, champagnemetoden. Samma druvsorter kan också användas och de kommer båda från Frankrike. Det gör dem på något sätt lika. Dock kommer crémant inte från Champagne utan kan göras i de flesta andra franska vindistrikten. Där växer druvorna i en annan jordmån och i ett annat klimat. En riktigt bra crémant kan likna champagne men champagne anses bättre och kostar även oftast mer. Vilken som är godast? Det bestämmer du.

Vilken champagne är mest prisvärd?

Det finns flera riktigt bra champagner som inte kostar alldeles för mycket. Håll ögonen på mindre kända champagnehus som inte behöver inkludera marknadsbudgeten i flaskpriset. Ta även en extra titt på kooperativ i Champagne. Där går flera mindre vinodlare samman för att dela på kostnaderna för utrustning och arbetskraft. Det gör att de kan hålla ned priset på champagnen. En bra idé är också att fråga dina vänner och läsa recensioner om champagner som andra tycker om. Det här är de mest populära champagnerna på Vinoteket just nu.

Vilka druvor får användas för champagne?

De druvor som är tillåtna i Champagne är den gröna druvan chardonnay de blå druvorna pinot noir och pinot menuier. Ytterligare druvor som är tillåtna är arbanne, petite meslier, pinot blanc och pinot gris men de är ytterst ovanliga och ugör endast 0,1% av odlingsarealen. De druvorna håller även helt på att fasas ut ur de vingårdar som de fortfarande förekommer i.

Godkända druvor

 • Blå
  • pinot noir
  • pinot meunier.
 • Gröna
  • chardonnay,
  • Tillåtna, men väldigt ovanliga:
   • arbanne
   • petit meslier
   • pinot blanc
   • pinot gris

I vilka regioner görs champagne?

Champagne görs endast i regionen Champagne. Inga andra mousserande viner får skriva "champagne" på etiketten. 

Hur vet man hur torr eller söt en champagne är?

För att utläsa hur torr eller hur söt en champagne är så finns olika beteckningar. Dessutom måste producenten uppge på flaskan hur mycket restsötma champagnen har.

 •  Brut nature (tillika non dosage, brut 0 och brut integral) är den torraste av champagner. Inget socker tillsatt. 100 % torr.
 •  Extra brut är också den helt torr men kan ha mellan 0-6 gram restsocker.
 •  Brut är nästintill torr och får endast ha upp till 12 gram restsocker.
 •  Extra dry har en tillåten restsötma på mellan 12-20 gram.
 •  Sec räknas fortfarande som torrt men innehåller mellan 17-35 gram restsocker.
 •  Demi sec är halvtorr och här uppgår sockerhalten till mellan 33-50 gram socker.
 •  Doux- är den sötaste champagnen med en sockerhalt på 50 gram och uppåt.

Varför är champagne dyrt?

Champagne kan hålla sin höga prisklass och inneha sin status på grund av flera olika anledningar.

 1. Risker. En är de tuffa förutsättningar som råder i området med svalt klimat, risk för frost och hagel.
 2. Speciell jordmån. En annan är den säregna och fina jordmånen bestående av hög halt krita, märgel och gamla fossila musselskal.
 3. Dyr framställning. Champagne måste till exempel alltid skördas för hand. Det beror bland annat på gatt det absolut inte får vara någon blå druva som går sönder och färgar druvmusten innan vinifiering.
 4. Begränsad tillgänglighet. Champagne får endast göras i det begränsade området Champagne.
 5. Unicitet. Även om många områden kommer nära så smakar inget som champagne på grund av dessa unika förutsättningar.
 6. Gott rykte. Dessutom har champagne hänfört under lång tid vilket lett till vinets goda rykte.

Det här är de mest populära champagnerna på Vinoteket just nu.

Finns det rosa champagne?

Ja, det finns även roséchampagne. Den görs genom att blanda i en liten mängd rött stilla vin till det vita vinet för att få fram den rosa färgen. Det är speciellt för just Champagne som är det är det enda distriktet i EU där den här metoden för att göra rosévin är tillåten. 

Hur tillverkas champagne?

Metoden för att skapa champagne kallas Méthode Champenoise, eller Champagnemetoden. Först jäser vinet en första gång och blir till ett stilla vin.  Däreftert tillsätts jäst och socker och vinet förs över på flaska för en andra jäsning. Det är där som bubblorna uppstår.

Minsta tid för lagring för non vintage Champagne är 15 månader på flaska med sin jästfällning och 36 månader för årgångsbetecknade champagner. Detta ger vinet sin autolytiska smakprofil som kännetecknas av brödighet.

Fun fact: Det sägs att det finns cirka 49 miljoner bubblor i en flaska champagne.

Hur smakar champagne?

Champagne har ofta av små och väldigt många bubblor som snabbt rör sig upp mot ytan i glaset. I munnen känns bubblorna intensiva och lite vassa. Smaken kan ibland påminna om bröd, det som brukar beskrivas som brödighet. Ofta har champagne en kritig mineralton den kommer från den unika jordmånen i området. Svårt att föreställa sig kanske men tänk att det smakar lite som att slicka på en kalksten. Även syrliga frukter såsom citron och grapefrukt kan kännas i både doft och smak. Champagne är lite fylligare än många andra mousserande viner.

Vilken champagne är bäst?

Den bästa champagnen är kall torr och gratis! Det sa någon smart person för ett tag sedan. Men, för att veta vilken champagne som är bäst för just dig behöver vi veta mer. Vad tycker du är gott, hur mycket vill du betala, vad ska du servera till och så vidare. Om du är nyfiken på vad andra har tyckt om våra olika champagner är ett tips att ta en titt på vår topplista över de bästa champagnerna och läsa kundrecensionerna. Lycka till! Och, hoppas att du hittar din nya favoritchampagne.  Det här är de mest populära champagnerna på Vinoteket just nu.

Vad passar champagne till för mat?

Champagne passar till allt! Nästan så är det faktiskt. Med sina fina bubblor och läskande syrlighet är champagne en riktigt flörtig matkompis. Men några konkreta tips är:

 • Fett krämiga och feta maträtter och småplock hittar balans och lättsamhet tillsammans med de friska och livliga bubblorna.
 • Syra champagne är syrligt och, som vi vet, så leker lika barn rättså bra. Testa några droppar citron på ostronet eller en klick crème fraîche på löjrommen.
 • Salt champagne fullkomligt skriker efter salt. Det är därför chips är så gott till champagne.

Tips på mat/tilltugg/snacks som passar till champagne:

 • Popcorn
 • Ostron
 • Chips med crème frâiche och löjrom
 • Friterade sicilianska risottobollar (arancini)
 • Pizza
 • Toast skagen
 • Ostbricka med fokus på krämiga vitmögelostar såsom exempelvis Délice de Bourgogne och Brie.
 • Hummersoppa

Tips på klassiska tillbehör till champagne du ska undvika:

 • Jordgubbar

Sötman i jordgubbarna gör att champagnen upplevs ännu friskare och torrare (läs: sur). Välj istället en söt champagne, ett moscato d’Asti eller ett sött lambrusco till din jordgubbar.

Vilken champagne är bäst till bröllop?

Välj en prisvärd champagne när det ska räcka till många. Det finns många alternativ på riktigt bra champagner som inte kostar alldeles för mycket. Ett annat tips är att fundera på vad du kommer att servera till och anpassa champagnen till det.  Det här är de mest populära champagnerna på Vinoteket just nu.

Hur länge kan en champagne lagras?

Det beror på vilken typ av champagne du har. En lite enklare standardchampagne kan lagras i cirka 3–5 år. En årgångschampagne eller prestige-champagne kan utvecklas på ett positivt sätt i decennier. Viktigt är då att den ligger i rätt temperatur och luftfuktighet. Gärna i en vinkällare.

Hur ska en champagne lagras?

Lagra din champagne på en mörk plats där dag- och nattemperaturen inte varierar. Den perfekta temperaturen är mellan 10 och 12 grader men temperaturer mellan 8 och 20 grader är okej.

Lagra champagnen liggandes. Det är för att champagne är försluten med naturkork som annars kan torka, och syre sippra in. När champagnen kommer i kontakt med för mycket syre blir den dålig. Det kallas att den oxideras. Det är en defekt i ett vin.

Hur länge håller en öppnad flaska champagne i kylen?

En öppnad flaska champagne kan hålla sig i upp till 4 dygn i kylen utan problem. Champagnen kan faktiskt bli godare efter att den varit öppen ett tag. Doften och smaken utvecklas när den luftas.

Förslut den med en champagnestopper (bubbelkork, eller hur du vill kalla den) bara, så att bubblorna inte försvinner och vinet kommer i kontakt med så lite syre som möjligt.

Kan champagne bli dålig?

Om du lagrat din champagne på fel sätt (stående i ett soligt fönster till exempel) så kan den bli dålig. Ljus och värme är inte bra för någon typ av vin. De vill ha en sval, jämn temperatur och mörker.

Kan man förvara champagne i frysen?

Visst kan det vara lockande att slänga in champagnen i frysen för att snabbkylas. Det funkar om du är försiktig men är inte optimalt. En hink fylld med is och vatten går lika snabbt och är bättre för champagnen. Om du glömmer en flaska champagne i frysen kan den explodera. Då blir det champagne-slushie med glasbitar i hela frysen. Inte så kul.