• Fri frakt, värde 199kr
  • 100% Nöjd kund-garanti
  • Över 1000 unika viner

Chablis


Chablis ligger i Bourgogne i Frankrike. Chardonnay är den enda tillåtna druvan med benämning Chablis, och Chablis som region delas in i fyra olika kvalitetskategorier.
Läs mer om Chablis
Den gröna druvan Chardonnay i sitt absolut renaste och elegantaste uttryck (lokala namnet på druvan är beaunois) och också den enda tillåtna druvan med benämning Chablis.

Vad är det då som gör Chablis så speciellt?

Många faktorer spelar in men framförallt så är Chardonnay en extremt terroir-känslig druva och tar upp allt det jorden ger den. I Chablis är jorden mycket speciell och heter Kimmeridge vilket är bestående av lera och kalksten. Denna speciella jordmån kommer från dalgången Serein. En vacker och dramatisk bakgrund till den lilla staden Chablis. Det som är gemensamt för alla Chablis-viner är att de alltid är torra och med en knivskarp syra, mineralrika och med en uns rökighet i bakrunden som kommer från jordmånen.

De bästa Chablisvinerna kommer från Grand-Cru lägena bestående av de bästa växtplatserna med bäst solexponering och med skyddade lägen från frosten, efterföljande Premier-Crus lägen som även de har fina vingårdslägen och bra exponering och skydd från den frost som kommer in i distriktet underifrån. Dock kommer inga undan den frost som slår till var tredje till var fjärde år helt, men för att avvärja detta så ställer de flesta vinbönder upp oljebrännare på våren för att skydda sina dyrbara rankor och en del sprinklar även rankorna med vatten för att skydda mot den förrädiska frosten på grund av frosten varierar skörden markant från år till år och detta påverkar såklart prisbilden på vinerna också. Det som också utmärker Chablis är ett man nästintill aldrig lagrar vinerna på ekfat, ibland på gamla ekfat men ytterst sällan på nya detta på grund av att man vill bibehålla vinets känsla av ursprung och den fina rökiga mineraliteten som man inte vill dölja. Avståndet till Paris är endast 18 mil vilket innebär att sluttningen har ett väldigt nordligt läge och kräver ett hårt arbete från var och en vinbönderna.

Chablis delas in i fyra olika kvalitets kategorier:

Chablis Grand Cru- 105 hektar vingårdsmark fördelat på sju stycken separata Grand Crus. (finns ett åttonde inofficiellt Grand Cru som inte ännu är erkänt som just en Grand Cru) här blir vinerna väldigt mineralrika och rökiga i smakprofilen. Det är även här vinerna har den längsta lagringspotentialen. Här kan man med fördel lagra vinerna uppåt 15-20 år.

Chablis Premier Cru- Ca 778 hektar vingårdsmark fördelat på 40 vingårdar inte lika solexponerade vingårdar och med något mindre kalkrik jordmån och inte riktigt lika bra dränering då gårdarna inte sluttar riktigt lika mycket men vinerna från dessa lägen har ändå stor finessrikedom och blir även här väldigt eleganta och mineralrika. Lagringsdugligheten är även här lång och klarar 10-15 år.

AC Chablis- Bestående av 3600 hektar vinmark. Härifrån kommer de flesta Chablis vinerna som produceras och vingårdarna här har lägre sluttning, något sämre solexponering och kan komma från vingårdsmark med en annan typ av jordmån som heter portland-lera som inte är lika mineralrik och koncentrerad. Vissa vinbönder väljer även att nedklassificera några av sina Grand-Crus eller Premier-Crus viner de åren som de inte blir fullt nöja med resultaten på det klara vinet. Men fortfarande är det extremt bra viner även med denna status.

AC Petite Chablis- Vingårdarna planterade på mark bestående av portland-lera har denna status. Finns många bra Chablisviner även härifrån men inte alls med samma stringens och finnes.

Populärt just nu!