Bordeaux, världens vinhuvudstad som den ofta kallas, anses vara världens främsta region för röda kvalitetsviner. Många av de finare vinerna härifrån kan lagras i många år tack vare sin höga kvalitet. Odlingsförhållandena i Bordeaux är idealiska för vinframställning, vilket är en viktig anledning till varför regionen producerar så många toppviner.
Majoriteten av Bordeaux-vinerna (nästan 90 procent av produktionsvolymen) är torra, medelstora och fylliga röda Bordeauxblandningar, som etablerade sitt goda rykte.
De finaste (och dyraste) av dessa kommer från de stora slotten i Haut-Médoc på den vänstra stranden och på den högra stranden Saint-Émilion och Pomerol. De legendariska röda kompletteras av högkvalitativa vita viner, båda i den torra stilen (särskilt från Pessac-Léognan) till de söta botrytisangripna i Sauternes.
Regionens långa, relativt varma somrar är idealiska för vinodling, men tyvärr betyder inte att svalt, vått väder på våren och hösten inte är ett problem, men detta minimeras på grund av den grundläggande orsak till att de flesta röda Bordeaux-viner är gjorda på blandningar av Merlot och Cabernet Sauvignon som är två sorter som knoppar, blommar och mognar vid olika tidpunkter och olika snabbt samt behöver olika mycket solljus. Övriga blå druvor i Bordeaux är, Cabernet Franc som utgör 10 procent av den totala odlingsarealen, Petit Verdot, Malbec och Carmenère är också tillåtna, men utgör endast cirka två procent av den blåa druvproduktionen. Dessa tre är druvor som till stor del har övergivits av vinmakare (den senare helt och hållet) sedan 1800-talet, detta eftersom de inte lyckades få druvan att mogna tillförlitligt, även om Malbec har en fortsatt roll i Saint-Émilion är det endast som en färgförstärkare. Vem vet, kanske klimatförändringar kan leda till delvis comeback för en eller flera av dessa druvor.
• Bordeauxs vita viner är i allmänhet blandningar av Semillon (49 procent av planteringar) Sauvignon Blanc, (43 procent) och, mindre ofta, Muscadelle (6 procent). En liten andel Sauvignon Gris, den enda andra tillåtna vita sorten, odlas också. Sauvignon Blanc har sett en viss höjning de senaste åren med tanke på framgången med sorter av viner från Nya Zeeland och andra regioner.
• Få regioner kan konkurrera med Bordeaux när det gäller dess inverkan på vinvärlden. Utmanarna inkluderar Bourgogne, Champagne, Rioja, Chianti och Napa Valley.
Bordeaux ligger i: Sydvästra Frankrike.
Godkända druvor i Bordeaux:
Blå: Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Petit Verdot, Malbec och Carménère
Gröna: Sauvignon Blanc, Sémillon, Muscadelle. Andra godkända, men sällan använda är Sauvignon gris, Ugni blanc, Colombard, Merlot blanc, Ondenc och Mauzac
Jordmånen i Bordeaux består av grusjord, sandsten och lera som ger bra dränering. De omgivande floderna bevattnar jorden vilket ger ett maritimt klimat. Somrarna är varma och regnrika medan vintrarna är svala. Regionen har hårda regler kring druvor, odling och vinframställning som vinslotten måste följa för att få använda regionsbeteckningen.
Namnet Bordeaux kommer utav "au bord de l'eau" vilket betyder (fritt översatt) just "längs med vattnet". Detta innebär; milda vintrar, varma somrar och långa soliga höstar. Typiskt är annars hög luftfuktighet och tidvis mycket regn. Variationerna är stora vilket ger stora skillnader mellan olika årgångar.
Det här med Bordeaux-viner är en smärre vetenskap, där viner delas in i klassificeringar, beroende på var i Bordeaux druvorna odlas och hur hög kvalitet vinet har. Vi gör ett försök i att förtydliga dessa klassificeringar en smula. Det finns åtta standardklassificeringar inom departementet Gironde i regionen Bordeaux för producenter som tillverkar vin, som inte understiger en viss kvalitet, men som heller inte görs på druvor från någon av de högre klassificerade appellationerna.
Standardklassificeringar i Bordeaux:
-
Bordeaux AOC – Rött vin, som omfattar nästan en tredjedel av allt vin som produceras i Bordeaux
-
Bordeaux Sec AOC – Vitt vin som är torrt och får inte överskrida 4g/l i sockermängd
-
Bordeaux Molleux AOC – Vitt vin som har mer än 4g/l socker.
-
Bordeaux Rosé AOC – Precis som namnet antyder, så är detta en klassificering för roséviner från Bordeaux
-
Bordeaux Clairet AOC – Är ett mellanting mellan ett rött vin och rosé. Notera att namnet lätt blandas ihop med det brittiska ordet Claret, som enbart avser ett rött vin från Bordeaux
-
Crémant-de-Bordeaux AOC – Ett mousserande vin, gjort enligt Champagnemetoden, men gjort enbart på druvor som är godkända i Bordeaux. Finns även som rosé
-
Vin de Pays de l'Atlantique – Ett vin som inte är gjort på de traditionellt tillåtna druvorna i Bordeaux, i synnerhet Chardonnay och Syrah.
Vänstra Banken i Bordeaux:
Klassificeringar från vänstra sidan av floden Gironde (left bank). Bland de blå druvorna domineras odlingarna här av Cabernet Sauvignon och en traditionell högkvalitativ röd Bordeaux består av ca 70% Cabernet Sauvignon, 15% Cabernet Franc and 15% Merlot.
-
Médoc
-
Médoc AOC
-
Haut-Médoc AOC
-
St-Estèphe AOC
-
Pauillac AOC
-
Saint-Julien AOC
-
Listrac-Médoc AOC
-
Moulis-en-Médoc AOC
-
Margeaux AOC
-
Graves AOC
-
Pessac-Léognan AOC
-
Cérons AOC
-
Sauternes AOC
-
Barsac AOC
Högra banken i Bordeaux:
Klassificeringar från den högra sidan av floden Gironde (right bank). Bland de blå druvorna domineras odlingarna här av Merlot och en traditionell högkvalitativ röd Bordeaux är en blandning av ca 70% Merlot, 15% Cabernet Franc and 15% Cabernet Sauvignon.
-
Libournais AOC
-
Pomerol AOC
-
Saint-Émilion AOC
-
Bourg and Blaye
-
Blayais-Bourgeais
-
Côtes-de-Bourg
Entre-Deux-Mers:
-
Entre-Deux-Mers AOC
-
Graves de Vayres AOC
-
Premières Côtes de Bordeaux AOC
-
Cadillac AOC
-
Loupiac AOC
-
Sainte-Croix-du-Mont AOC
-
Bordeaux-Haut-Benauge AOC
-
Entre-Deux-Mers Haut-Benauge AOC
-
Côtes-de-Bordeaux-Saint-Macaire AOC
-
Sainte-Foy-Bordeaux AOC