Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Vin från Abruzzo

(2)

Abruzzo ligger på Italiens öskust, i höjd med Rom. Det är en bergig region med en lång kustlinje och grönskande landskap. Tack vare solen, de salta vindarna från havet, de skyddande bergen och den mineralrika jorden är Abruzzo perfekt för vinodling. 

Abruzzo - Italiens skyddade vinparadis

Längs Italiens östkust ligger regionen Abruzzo eller Abruzzerna som den även kallas på svenska. Ett oexploaterat paradis som ännu inte nåtts av turismen men som i alla tider dragit till sig nyfikna entusiaster och konstnärer från hela världen. Här smeks höga berg och djupa dalar av havets salta vindar och jorden är mor till utsökta delikatesser och fantastiskt vin i alla nyanser. Och, just det, Madonna har rötter här. 

Fakta om Abruzzo:

  • Var: Italiens östra kust i höjd med Rom
  • Läge: Mellan Adriatiska havet och bergskedjan Gran Sasso
  • Folkmängd: 1 324 842 
  • Storlek: 10 831,84 km²
  • Städer: Pescara, L’Aquila, Chieti, Teramo
  • Närmaste flygplats: Pescara men ofta billigare att flyga till Rom och sedan ta bussen
  • Typisk mat: Fisk och skaldjur, arrosticini (grillspett), linssoppa, spaghetti alla chitarra
  • Regionens mest kända vin: Montepulciano d’Abruzzo

Vad är Abruzzo?

Abruzzo är en italiensk region känd för goda viner och god mat. Något som tyvärr överskuggats av områdets tragiska jordbävningskatastrofer. Området ligger i höjd med Rom ut mot östkusten och det Adriatiska havet. 

Vad kännetecknar vinregionen Abruzzo?

Abruzzo har ett speciellt klimat då bergen skyddar inlandet och havet öppnar upp åt motsatt håll. Området har därför stora temperaturväxlingar mellan dag och natt, svala vindar och en mineralrik jordmån.  Det gör området exceptionellt för vinodling. 

En italiensk region med både berg och hav

Två tredjedelar av regionen består av berg och här reser sig bergskedjan Gran Sasso som är en del av Apenninerna vars högsta topp Corno Grande är 2912 meter hög.  Europas sydligaste glaciär, Calderone finns även den här och från sen höst till tidig vår går det att åka skidor på förmiddagen för att sedan bada i havet på eftermiddagen.

Trabocchi - Abruzzernas karaktäristiska havsrestauranger 

Den tretton mil långa kusten kantas av gamla badorter och små fiskehamnar.  Här syns de karaktäristiska fiskeskjulen trabocchi som nås via smala bryggor ut i havet. De användes tidigare till att fånga fisk men har nu hittat ett nytt syfte då flera av dem omvandlats till restauranger. Här serveras havets purfärska läckerheter till samma ljud och doft som en gång omgav områdets hårt arbetande fiskare.

Madonna härstammar från Abruzzo

Området har ofta dragit till sig konstnärer, författare, poeter och andra tänkare. Vid förra sekelskiftet fanns här en skandinavisk konstnärskoloni som besöktes av bland andra skribenten Per Rådström och konstnären Karl Isakson. För att inte nämna Abruzzos egen excentriske författare Gabriele D’Annunzio. En annan viktig kulturpersonlighet som hyste stor kärlek till området var Karl Heinrich Ulrichs, som kallats den homosexuella ideologins fader och vars grav i Aquila har blivit en kultplats för hbtq-personer. Till kuriosan hör även att artisten Madonnas farfar och farmor föddes i den lilla bergsbyn Pacentro i Abruzzo i början av 1900-talet.

Vin från Abruzzo

Det regionala vin som är mest känt för omvärlden är Montepulciano d’Abruzzo som tillverkas av druvsorten Montepulciano. Ett vin som kännetecknas av sin djupröda färg, kraftfulla uttryck och uttalade strävhet och syra. Ett vin som ofta kräver lika kraftfull mat.

Utöver områdets röda kung finns här ett flertal andra viner i alla tänkbara nyanser, från djuprött till ljust klarrött, från solgult till gyllene. Att kombinera regionalt vin till områdets många råvaror och evinnerliga smaker är aldrig någonsin ett problem.

Görs det vitt vin i Abruzzo?

Tre vita druvsorter som tidigare fallit i glömska – på grund av att druvsorten Trebbiano som med sin höga produktivitet slagit ut alla andra vita sorter – har sedan ett tiotal år nu återupptäckts. Pecorino, Passerina och Coccociolo är alla ursprungligen från området och visar just nu på intressanta resultat. Den mest kända av de tre är Pecorino som charmar gommen med typiska sentorer av söta päron som bryts av med en lätt bitterhet i avslutet.

Finns bubbel från Abruzzo?

Alldeles nyligen fick Abruzzo ett nytt mousserande vin – Spumante Abruzzo DOP – tillverkat av lokala druvsorter. Det finns både som en lite enklare variant tillverkad enligt Martinotti-metoden, med jäsning på fat, och, från och med i år, som ett klassiskt bubbel tillverkat enligt champagnemetoden.

Till Abruzzos vita viner serveras här salta ostar, lokala charkuterier såsom salami och lufttorkad skinka men även fisk och skaldjur som till exempel marinerad bläckfisk och fyllda musslor.

Hallonrött rosévin - Cerasuolo d'Abruzzo 

Montepulciano d’Abruzzo i all ära men det vin som egentligen mest kännetecknar regionen är Cerasuolo, ett klarrött rosé men som har väldigt lite att göra med rosévin i övrigt och mer liknar ett ljusrött rödvin. Cerasuolo är vinet som står på lokalbefolkningens bord, alltid.  Det är böndernas och vinodlarnas vin och historiskt sätt tillverkades det till arbetarna på fältet då rött vin till lunchen fick dem att bli trötta och somna under den varma solen. Druvsorten är densamma som för regionens röda – Montepulciano.

Det ser ut som hallonsaft, smakar syrligt och läskande men har ofta en stabil struktur vilket gör att det passar till i stort sätt till allt man kan tänka sig och är perfekt till pizza. Eller, varför inte, friterade minipizzor toppade med färska tomater, basilika och mozzarella eller inbakade fyllda med zucchini, sardeller och kapris? Ett okomplicerat och lite arrogant vin som borde få större utrymme på vinlistorna tack vare sin fantastiska matvänlighet och, inte att förglömma, underbara färg. Man dricker ju trots allt även med ögonen.

Mat från Abruzzo

Arrosticini är grillspett av lamm som sägs ha inspirerats av de grekiska influenser som historiskt nått området. Linssoppa och fyllda musslor är två andra typiska rätter från området. Det växer både saffran och tryffel i regionen och inte sällan påträffas dessa exklusiva livsmedel i den lokala maten. De gastronomiska delikatesserna från området är njutning som göder då måltiden ofta föregås av minst tio förrätter.

Spaghetti alla chitarra

Alla italienska regioner har sina typiska pastaformer. I Abruzzo äter man spaghetti alla chitarra – gitarrspaghetti. De formas efter ett antikt redskap som på dialekt kallas för pettele och ser ut lite som en gitarr. Spaghettin blir liksom kantig istället för – de mer vanliga – runda. Till dessa serveras traditionellt sätt en mustig sås på kalv-, fläsk- och nötkött.

Abruzzo är utan tvekan ett välbevarat och fortfarande relativt oexploaterat mat- och vinparadis som bara väntar på att få omfamna ännu fler glupska besökare.