• Fri frakt från 799 kr
  • Trygg e-handel
  • Kundbetyg 4.6 / 5   52 070 omdömen
  • Nöjd kund-garanti

Vignobles comin-libératore

(0)

Viner från Bordeaux lagrade i lerkurka.
Hos Vignobles Comin-Libératore har vin odlats i fyra generationer. Här tillverkas rött vin lagrat i lerkruka samt mycket prisvärda måltidsviner.

I hjärtat av Bordeaux ligger gården Château Jaron där vin blivit odlat under fyra generationer. Här tillverkas exklusivt rött vin lagrat i lerkrukor samt mycket prisvärda enklare viner.

Antika metoder i ny tappning

Philippe Libératore är fjärde generationens vinodlare på gården i Bordeaux. Han tog över driften 1994 och det var när han några år senare fick sällskap av Caroline Comin som varumärket Vignobles Comin-Libératore blev fött.

År 2013 fick paret en intressant idé om att lagra vin i lerkrukor. Detta är en metod som funnits sedan antikens dagar men som i de flesta länder ersatts av ekfatslagring. Efter möten med oenologer och krukmakare bestämde paret sig för att testa och ett par år senare var den första omgången vin klar. Den smakade fantastiskt och fick namnet Giara vilket betyder kruka på italienska.

Fokus på miljö genom hela processen

På Château Jaron finns cirka 40 hektar av odlingar. Jordmånen är rik på kalk och lera vilket passar bra för klassiska Bordeaux-druvor som Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc och Merlot. Odlingen är präglad av ett miljötänk hela vägen från druva till flaska och företaget har flera miljöcertifieringar från bland annat ISO.

Prisbelönta och prisvärda viner

Vignobles Comin-Libératores viner är fruktiga och relativt lättdruckna. Både det enklare röda vinet Château Jaron Rouge och rosévarianten Château Jaron Rosé har vunnit utmärkelser i budgetkategorin på olika tävlingar. Sedan några år producerar de även torrt respektive sött vitt vin i samma prisklass som har blivit mycket populära.
Det lagrade vinet Giara är även det lättdrucket jämfört med många andra klassiska Bordeaux-viner. Aromerna är fyllda av röda frukter och vinet ger en silkeslen känsla i munnen, även i eftersmaken. Giara är ett perfekt vin till kötträtter och passar utmärkt som måltidsdryck till en grillkväll. Allra bäst passar det dock på plats i Bordeaux, ackompanjerat av en gåsleverpaté tillverkad av paret Comin-Libératores grannar.