Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Château Lilian Ladouys

(2)

Ladouys betyder "källa" och Lilian, ja det var Christians hustru. På Château Lilian Ladouys görs vin som det står Saint Estèphe och Medoc på. Vart vi är? I Bordeaux såklart.

Vart ligger Château Lilian Ladouys?

Vinslottet ligger i Saint-Estèphe i Medoc i Bordeaux.

Vad betyder Château Lilian Ladouys?

La Douys betyder "källa" på gascognedialekt. Den omnämns redan på 1500-talet. Slottet klassades som Cru Bourgeois Supérieur på 1800-talet. I första utgåvan av vinguiden Féret 1850 rankades Lilian Ladouys som det bästa vinet i St Estèphe.

Vinslottet som försvann

I början av 1900 talet var Château Lilian Ladouys på sin topp och bestod då av cirka 60 hektar. Men, med början under mellankrigsåren började egendomen att styckas upp och säljas av. bit för bit. I början av 1980 var den i princip försvunnen.  

I mitten av 1980-talet övergick slottet i familjen Thiéblots ägo som gjorde stora ansträngningar för att återskapa vingårdarna, slottet fick då tillägget Lilian i namnet efter Christian Thiéblots hustru med samma namn. Man lyckades genom sitt arbete att återupprätta slottets anseende i och med den framgångsrika årgången 1990.

Familjen Lorenzetti tar över

Efterföljande ägare har alla fortsatt göra stora investeringar och förbättringar vilket avspeglas i vinets kvalitet och ryktbarhet. Senast i raden är familjen Lorenzetti som tog över 2008 och genom stora investeringar förnyade hela vineriet 2009.

Château Lilian Ladouys idag

Idag omfattar egendomen 48 hektar, fördelade på 90 jordlotter jämt spridda över appellationen Saint-Estèphe. Några av vingårdarna ligger bara ett stenkast från storheter som Cos d’Estournel och Lafite Rothschild. Jordmånen består dels av väldränerad grusjord dels av den för Saint-Estèphe så typiska blandningen av lerjord och kalksten.

Hur är vinet från Château Lilian Ladouys?

Den dominerande druvsortern är cabernet sauvignon med 60% följt av Merlot med 35% och en liten andel Cabernet Franc med 5%, snittålder för vinrankorna är 40 år. Vinet jäser i temperaturkontrollerade rostfria tankar och lagras sedan i 18 månader i franska ekfat, varav en tredjedel är nya för varje årgång.