Capo Zafferano

(3)

Låt dig förtrollas av syditaliensk abundans från stövelns klack. Vinerna från Capo Zafferano tar för sig precis hur mycket de vill. 

I den italienska stövels klack - Puglia - samsas vinrankor med knotiga olivträd, fikon och kaktusar. Den röda jorden, det platta vidsträckta landskapet och de karakteristiska, runda, vitmålade stenhusen (trulli) får området att kännas som en helt egen värld.

Måltider utan slut i olivlunden

Havet är alltid nära och kustremsorna långa. Maten står, om möjligt, ännu mer i fokus här än i någon annan italiensk region. Måltiderna är långa, intas i flock och håller sig sällan inom de standard-italienska ramarna om fyra rätter. En abbondanza av aubergine-gratänger, bläckfiskgrytor, musslor och friterade pizzor, alltid i sällskap av lokal mozzarella, pecorino och lagrad, salt ricotta samt stenugnsbakat surdegsbröd.

Vin med pondus

Det är därför föga förvånande att även vinet härifrån inte skäms för att ta för sig. Ett självförtroende som avspeglar sig i smakrikedom, fyllighet och ”mycket av allt”.

Vinerna från Capo Zafferano är precis så, riktiga pugliesi som bör avnjutas i flock till grillat och lagrade ostar.