Bezuidenhout family wines

(0)

En vinproducent i Sydafrika.
Bezuidenhout Family Wines är en vingård i Sydafrika med anor sedan 1600-talet. Här tillverkar de viner av sydfransk karaktär. 

Historien om Bezuidenhout Family Wines började redan på 1600-talet när Wijnand Leenders kom till världen i den holländska byn Bezuidenhout. Wijnands äventyrliga ådra förde honom till Sydafrika där han tog anställning som trädgårdsmästare på ett jordbruk. På jordbruket fanns också en av de första vinplanteringarna i Sydafrika. Wijnand tog namnet Bezuidenhout efter sitt ursprung och blev inom kort erkänd i trakten för sina vinkunskaper.

Drygt 300 år senare var det dags för Francois Bezuidenhout att födas i en herdefamilj. Redan som ung blev också han intresserad av vin. Efter en tids studier och praktik hos kända vinmakare, kunde han titulera sig Cape Wine Master. År 2017 tog Francois steget för att bli vinodlare och lanserade varumärket Leenders Wines.

Sydafrikanskt vin med franska influenser

Leenders viner är inspirerade av vinkulturen i södra Frankrike. Gården tillverkar tre olika viner.

Armosyn Rosé, vilket är ett rosévin med inspiration från Provence och är tillverkat på Mourvèdre, Syrah och Cinsault. Vinet är torrt och krispigt med smak av röda bär och rosenvatten. Vinet har också fått sitt namn efter den kvinna som skötte slavarna på Wijnands gård. Hon kom att spela en stor roll i frigörelsekampen och blev också den första kvinnliga slaven att äga mark i området.

Baviaan White Blend är en sydafrikansk version av klassiskt rhônevin, där krispig syra från Chenin Blanc är blandad med fruktigare aromer från Roussanne och Grenache Blanc. Baviaan betyder babian på holländska och dessa busiga djur har gäckat bönderna i trakten sedan Wijnands dagar.

Sielverkoper Red Blend har en djup, kryddig och jordig smak från Syrah och Mourvèdre vilka matchar bra med mjuka tanniner och röda bär från Carignan och Grenache Noir. Sielverkoper är ett komplext vin som med fördel går bra att lagra. Vinet har också fått sitt namn från de bedragare som vistades i de holländska hamnarna på 1600-talet. Dessa ska ha sålt själar till sjömän som skulle kunna lösas in mot pengar när de återvände, men detta var naturligtvis en bluff.