Anne de Joyeuse

(0)

Ett av Frankrikes främsta kooperativ.
På Anne de Joyeuse styr ett kooperativ som har strikta regler. Men vingården har också den högsta kvalitetsstämpeln en vingård kan ha. 

Under 1929 bestämde sig en grupp vinproducenter för att gå ihop och utnyttja sina samlade kunskaper och egenskaper. De ville bygga upp en vingård som kunde marknadsföra och sälja röda viner från de övre platåerna vid floden Aude. Kooperativet bestämde sig för att döpa vingården till Anne de Joyeuse. Från början var de inte så många, men har numera växt till fler än 600 medlemmar.

De valde namnet för att hedra den första landägaren som blev hedrad vid Kung Henri den tredjes hov. I utbyte mot sin lojalitet blev greven tilldelad både titel och land som omgav Limoux. 1972 bestämde sig kooperativet dessutom för att börja odla de olika röda druvsorterna Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc och Malbec. Dessa druvorna var perfekta för den terroir som finns i Limoux.

Kooperativet bakom Anne de Joyeuse

Det är enbart tio kooperativ i Frankrike som har blivit tilldelade den högsta kvalitetsstämpeln en gård kan inneha, Anne de Joyeuse är ett av dem. Alla individuella odlare som levererar till Anne de Joyeuse behöver rätta sig efter mycket stränga krav från kooperativets oenologer.

De använder sig sedan av GPS för att se hur druvorna odlas och var odlingarna ligger. Oenologerna besöker även odlingarna vid ett flertal tillfällen per år för att se till att de håller rätt kvalitet. Om vingården i fråga behöver en tillsats blir också den levererad av Anne de Joyeuse och odlaren blir instruerad hur och när den ska används.

Miljötänket

Förutom när det gäller jordbruket har vingården även åtagit olika åtgärder för att skona miljön. All användning av utrustning och maskiner är dessutom noga övervakade för att göra minimal miljö- och klimatpåverkan. Allt vatten gården använder samlar och renar de för att kunna återanvända. Givetvis använder gården enbart solenergi och jordvärme och allt överblivet råmaterial blir komposterat och återanvänt som växtnäring.