Beskrivning

I och med den tydliga Appassimentotrenden i Sverige gav vi oss ut på en jakt efter liknande viner och hittade något unikt på Sardinien! Tack vare riktigt gamla och starka vinstockar (40-100 år) så skördar man druvorna till vinet i två omgångar - först i mitten av september och sedan får resten av druvorna hänga kvar och naturligt torka tills i mitten av oktober. Resultatet blir ett extremt koncentrerat och fylligt rött vin med massor av Amarone-liknande referenser men till en bråkdel av kostnaden. Passo Sardo belönades således med dubbla guld under året i internationella vintävlingar!

Passar till

Gott till kryddigare kötträtter, testa med kryddkorv och grillsåser eller till all form av lagrad ost och chark. Servera svalt, kring 18-19 grader.

Utmärkelser

Guld Berliner Wein Trophy, 2020
90 Points Gilbert & Gaillard, 2020

Produktinformation

Lagerstatus
375 st
Lagring
Drick nu eller inom 2 år
Karaktär
Fruktigt & Smakrikt
Färg
Rubinrött
Land
Italien
Region
Sardinien
Distrikt
Isola dei Nuraghi
Producent
EnoItalia
Huvuddruva
Grenache
Druvor
85% Cannonau (Grenache), 15% inhemska druvor
Typ
Kork
Passar till
Volym
750 ml
Sockerhalt
1.2g/100ml
Alkoholhalt
13%
Se även
  • Producent

    EnoItalia

    EnoItalia är utan tvekan en av Italiens absolut främsta och mest innovativa producenter från Bardolino i Venetien. EnoItalia startade som ett kompisprojekt och har vuxit till att bli en av Italiens mest drivande och mest prisbelönade vinmakare!

  • Land

    Italien

    Världens största vinland!? Allt beror såklart på hur man mäter, men när det kommer till antal liter producerat vin, ligger Italien alltid i topp och slåss med Frankrike om förstaplaceringen varje år.

  • Region

    Sardinien

    Medelhavets näst största ö Sardinien är en av Italiens mindre kända vinregioner. Det är snarare stränder, osten pecorino och det höga antalet människor som blir över 100 år som utmärker ön. Den senare aspekten, att befolkningen blir äldre än genomsnittet, sägs kunna bero på de viner som öns vinmakare producerar. På Sardinien växer nämligen druvan Cannonau som till följd av de lokala klimatförhållandena utvecklar egenskaper som kan ha hälsobringande effekter.

  • Huvuddruva

    Grenache

    Doldisen som ligger bakom några av största vinerna.