Riktigt prisvärd Cabernet Sauvignon tre mil från mycket dyrare Coonawarra
Drick till smakrika kötträtter. En biff med rostad potatis, rödvinssås och karameliserad lök till exempel. Eller en svamprisotto. Perfekt. Servera svalt kring 16-18 grader.
Djup doft av mörk fruktkompott tillsammans med stora julkryddor vilket ger en varm och inbjudande stil. I bakgrunden en väldigt typisk dammig och mintig stil som man typ bara hittar från Coonawarra. Smakrik, rund smak av svarta vinbär och plommon tillsammans med bra krydda, fina tanniner och viss syra. Härlig längd.
Vinet är döpt efter den australiska upptäckaren och äventyraren Sir Douglas Mawson och är en klassisk, druvtypisk Cabernet Sauvignon bara några mil från distriktet Coonawarra där motsvarande vin hade kostat 50% mer tack vare sitt renommé. Wrattonbully, som ett mindre distrikt utan stora stjärnnamn, har inte samma renommé men producerar otroligt prisvärda och eleganta viner, nästan uteslutande på Cabernet Sauvignon. Efter handskörd fick vinet jäsa med ständig omröring för maximal färg- och frukt koncentration och fick sedan mogna ett par månader i ekfat för ytterligare komplexitet. Drick, lätt svalt till ugnsrostat lamm med pärllök och rosmarin!
Om ursprunget
Druvorna till vinet kommer från en vingård i Wrattonbully, ett litet vindistrikt 30 mil sydost från Adelaide och 3 mil norr om Coonawarra. I stort har Wrattonbully samma mikroklimat som Coonawarra med perfekta klimatförhållanden för just Cabernet Sauvignon och en jordmån av järnrik Terra Rossa med bra självdränering. Alla odlingarna ligger på perfekta sluttningar i öst-västlig riktning = perfekt för druvodling.