Vintips till trerättersmiddagen

Att planera en trerättersmiddag med vin som passar till är inte alltid det lättaste. Det kan vara tidskrävande och därför händer det kanske inte så ofta.
Med det i åtanke har vi valt att be våra experter tipsa om hur du bör tänka när du väljer vin till förrätten, varmrätten och slutligen den söta efterrätten, för att förenkla det hela!
Följer du tipsen nedanför kan det inte bli annat än succé!

Titta på det du har på tallriken

Kanske det viktigaste av allt! Det är ju att bestämma om det är vinet som ska få styra vad du ska servera för mat eller om det är maten som ska få styra valet av vin. 

Att tänka på: 

Om du väljer att maten får bestämma vilka viner du ska servera bör du tänka på hur själva rätterna är uppbyggda och ta hänsyn till den så kallade “smakstegringen”. Vanligast är att förrätten är åt det lättare hållet, varmrätten kraftfullare och avslutningsvis efterrätten som gärna är söt och krämig. 

Därför bör nästan alltid förrätts-vinet vara lätt, varmrätts-vinet kraftfullare och dessertvinet sött (en tumregel är att vinet ska vara minst lika sött som efterrätten). 

Exempel på förrätt:

Ceviche är uppskattat av många och blir en bra början på middagen. 

En Ceviche går att variera med mängder av olika innehåll såsom vit fisk, skaldjur eller varför inte vegetarisk. 

En sak som är säker är att anrättningen innehåller en hög syra, så därför bör således ditt vin ha en frisk syra. Vinet bör även ha en lätt kropp, då anrättningen är lätt och fräsch, och det behöver en påtaglig fruktighet för att stå upp mot den lilla chilihettan i rätten (för mycket hetta i mat gör att vinet upplevs surt och platt).

Exempel på vin: Mousserande från Loire, Riesling från Österrike

Varmrätten då? 

Ofta får vi frågan från kunder - vad ska jag dricka till kött? Eller vad ska jag dricka till vegetariskt? 

Utan någon vidare förklaring på tillbehör är det nästintill omöjligt att svara på dessa frågor. Detta på grund av att köttet sällan är det som styr hur äktenskapet mellan anrättningen, i sin helhet, och vinet kommer fungera. Det är nästan alltid så att det är de övriga ingredienserna på tallriken som dominerar i smak och textur. 

Samma gäller för “vegetariskt”. Vad för typ av vegetarisk rätt ska du laga? Är rätten tung eller lätt? Stark eller innehåller någon dominant krydda? Ju mer info som finns om rätten ju bättre resultat kommer du få i slutänden med din matchning. Alltså bör du alltid bygga upp det du ska servera i huvudet för att kunna välja vinet därtill.

Några exempel på mat & vin kombinationer:

Lamm - Nebbiolo (gärna en Barolo)

Kyckling - Pinot Noir 

Indiskt vegetariskt (med styrka) - Off-Dry Riesling, Lättare rött vin med lägre alkohol som t.ex Gamay - Beaujolais

Dessertfinalen: 

Nu kanske du plockat fram den krämiga pannacottan toppad med hallon och vad dricker du till det då? 

För att bryta det feta från grädden i pannacottan samt möta det syrliga i bären passar en  aromatisk Moscato d’asti perfekt! Bubblorna i vinet mjukar upp det feta, syran möter upp det syrliga i bären och den fruktiga smaken i vinet ger harmoni till hela anrättningen. 

Exempel på vin: Moscato D’Asti, Demi-Sec Champagne

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept