Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Vin till kräftor 

Kokade, gratinerade eller grillade. Oavsett tillagning så har kräftorna en oemotståndlig förmåga att väcka känslan av lyx och festligheter. Läs våra tips på de bästa vinerna till de hårdhudade vattendjuren.

Vitt vin till kräftskivan 

Till kalaset i augusti tänker många kanske på öl och sprit i första hand. Men det går alldeles utmärkt att kombinera kräftorna med vin. Kräftor har en fin balans mellan sötma och sälta och en aptitlig köttig konsistens. Det gäller att välja ett vin som inte överskuggar de subtila smakerna. Vita viner med en frisk syra och fruktighet som möter kräftornas sälta är naturliga val. Prova gärna ett vin på riesling med en lätt restsötma, eller ett fruktigt vin på sauvignon blanc från Nya Zeeland. Du kan också spegla kräftornas smak av hav med ett mineraliskt vitt vin. Här passar det ypperligt med en elegant chablis eller en slank chenin blanc utan fatlagring.

Havskräftor och sötvattenskräftor

För västkustbor är kräftor synonymt med havskräftor. I övriga landet är det ofta sötvattenskräftor man pratar om. Havskräftan är något mindre i storlek och har en ljusare färg. Smaken är aningen mildare, och mer hummerliknande, än sötvattenskräftans. Skillnaderna är subtila, och de viner som passar till sötvattenskräftor passar generellt också till havskräftor.

Matcha med kräftskivans tillbehör

Till kräftskiva serveras ofta tillbehör som västerbottenpaj, aioli och olika typer av ostar. Beroende på vilka ostar som bjuds så kan du finjustera dina matchningar. En halvtorr riesling klarar av att bära upp en stor variation av olika osttyper. En fruktig sauvignon blanc är ett klassiskt sällskap till getostar som chèvre. 

Rosévin till kräftor

Snyggt färgmatchat på bordet och gott för gommen. Roséviner av den lättare sorten fungerar toppen med kräftor. Från Provence kommer urtypen för härligt friska, bäriga och rosafärgade roséviner. Eller varför inte göra det extra festligt med ett mousserande rosévin som cava, crémant eller champagne?

Vin som passar till gratinerade och grillade kräftor

Till gratinerade kräftor lättar ett friskt vitt vin eller ett mousserande vin upp smakerna. Grillade kräftor kan med fördel matchas med vita viner av en lite fylligare sort. Prova en ekfatslagrad chardonnay från nya eller gamla världen. Vinets ekfatstoner möter de sotiga smakerna på ett behagligt vis.

Vin till pasta med kräftstjärtar

Kräftstjärtar ger en härlig touch av hav till olika pastarätter. Varianterna är många. Väljer du syrliga ingredienser som tomat, vin eller crème fraiche som bas så får rätten en fin balans av ett friskt och aromatiskt vitt vin. En albariño med toner av stenfrukt och citrus blir en ljuvlig följeslagare till kräftpastan.

Fungerar rött vin till kräftor?

Kräftornas toner av umami kan lätt göra att rött vin upplevs som alltför strävt. Om det inte ska bli totalt haveri i smakerna, välj ett mjukt, bärigt rött vin utan fatlagring. Gärna på druvan pinot noir

Relaterade produkter

Mer från Vinskolan

Visa mer från Vinskolan