Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Vin till kantareller

Lysande gyllene dyker de upp mitt i skogens jordiga färgpalett. Att hitta kantareller är en stor lycka för alla svampälskare. Oavsett tillagning så är kantarellerna en delikatess som förtjänar en god dryck till.

Vitt vin till kantareller

Med sina fruktiga aromer och sin tuggvänliga textur är kantareller väldigt vinvänliga. Ett vitt vin av den fylligare sorten lyfter ofta fram de distinkta smakerna allra bäst. Till kantareller generöst stekta i smör serverade på en skiva rostat bröd är ett ekfatslagrat vin av chardonnay eller chenin blanc en lyckoträff.  I dessa viner finns ofta smöriga, nötiga och rostade toner som möter toastens smaker snyggt. Den här typen av viner fungerar också fint till kantarellrisotto med djupa smaker av buljong och parmesan, till en krämig kantarellpasta, eller en kantarellsoppa med grädde.

Rött vin till kantareller

Visserligen innehåller svamp umami som kan skära sig med tanniner. Men lyckligtvis innehåller de flesta svamprätter rikligt med fett och salt som mildrar risken för en krock. Rött vin till kantareller får gärna vara smakrikt. Till kantarelltoasten eller den krämiga pastan rekommenderas ett kryddigt men mjukt vin, till exempel en côtes du rhône eller en pinot noir. Ett stramare vin som barolo, barbaresco eller langhe nebbiolo är en elegant matchning till den smakrika risotton. Extra trevligt blir det om rätten serveras tillsammans med protein, som till exempel lammkött.

Vin till trattkantareller

Trattkantarellen, som egentligen inte är en kantarell, mognar sent på hösten och är lite mer jordig i smaken än den gula kantarellen. Trattkantarellen kan tillagas på många olika vis men gör sig särskilt bra i mustiga soppor och grytor. Till en härlig viltgryta med grädde och trattkantareller kan du utan problem sikta in dig på tanninrika viner på druvor som sangiovese, nebbiolo eller cabernet sauvignon.

Mousserande vin till kantareller?

Javisst! Lyxa till skogens guld ytterligare med ett gott bubbel som gör de flesta svamprätter rättvisa. Särskilt fint passar det när svampen tillagas utan att snåla på fettet. Välj gärna ett mousserande vin med lite mer komplexitet, gjort enligt den traditionella metoden. Botanisera bland champagne, crémant, eller cava. De brödiga tonerna bär upp de nyanserade smakerna och den höga syran blir ett friskt inslag i måltiden.

Relaterade produkter

Mer från Vinskolan

Visa mer från Vinskolan