Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Piemonte för nybörjare

I Piemonte, vid foten av de italienska alperna, görs det alltifrån prestigefullt, rött lagringsvin till lättillgängligt pizzavin. Det här är en introduktion till ett av Italiens mest omtalade vindistrikt. 

Piemonte är mer än Barolo

Många förknippar Piemonte med det exklusiva röda vinerna från byn Barolo (ja, Barolo är inte bara namnet på vinet utan på hela byn). Piemonte är dock mer än dyra, kärva och svåra lagringsviner.   Vin från Piemonte är också kul och (om man vill) folkligt. Det här är en snabbintroduktion till olika druvsorter och viner från Piemonte, utöver det välkända Barolo.

Druvsorten nebbiolo är regionens diva

Elegans och struktur förklarar bäst den här känsliga divan till druva. Nebbiolo mognar sent på säsongen och kräver perfektion i vingården. Nebbiolo har kraftfulla tanniner i sin ungdom som sedan mjuknar vid mognad.

Hur smakar nebbiolo?

Röd frukt, röda rosor och tjära är vanliga smakaromer som kan hittas i viner på nebbiolo. Färgen går från ljust rubinrött till rubinrött med tegelkant.  Den sistnämnda är en mognadsfärg som uppstår tidigt på nebbiolo då druvan är känslig för oxidation (= kontakt med syre).

Langhe nebbiolo = mycket vin för pengarana

Upptäck nebbiolo i den lägre prisklassen. Prova till exempel ett Langhe Nebbiolo om du vill få mycket vin för pengarna. 

Barolo & Barbaresco - två byar, två viner

Viner med Barolo eller Barbaresco skrivet på etiketten är kralliga och högkvalitativa. Barbaresco är namnet på grannbyn och viner härifrån  brukar beskrivas som mer mer finstämda och eleganta. Viner från dessa två områden påverkas mycket av sitt terroir (sin växtplats) på samma sätt som en fin Bourgogne gör. Leta gärna efter exemplar med lite ålder, eftersom vinerna är mycket sträva i sin ungdom. 

Hur länge kan man lagra nebbiolo?

Nebbiolo-vin av hög kvalitet kan lagras i upp emot hela 50 år vid rätt lagringsförhållanden.

Barbera - arbetshästen från Piemonte 

Barbera är Piemontes mest planterade druva och kallas även för “arbetshästen”. Det är en druva med tjockt skal. Mörk frukt samt körsbär brukar vara smakbeskrivningen. Färgen är blålila till mörkt blåröd vid mognad. Barbera har en frisk syra, vilket gör att den producerar fräscha viner även under de varmaste årgångarna. Tanninstrukturen (strävheten) på barbera-druvan är inte så kraftfull vilket gör att den går att dricka redan i ung ålder. Det är även barbera som lokalbefolkningen dricker i väntan på att de exklusiva Barolo-vinerna ska mogna och bli drick-klara. 

Asti och Alba - två byar kända för barbera

Det finns två distrikt i Piemonte där Barbera är drottningen av druvor, Barbera d'Asti DOCG och Barbera d'Alba DOC.

Barbera d'Asti DOCG utgör några av de mest kända vinerna i Piemonte på druvan och måste bestå av minst 85% barbera för att få ha sin DOCG-märkning. Den höga klassificeringen tilldelades distriktet så sent som år 2008. Vinerna från Asti är oftast mer lagringsbara än de som kommer från Alba. Om en Barbera d'Asti DOCG har tillägget "Superiore" på etiketten måste vinet ha lagrats i minst 14 månader, varav 6 månader på ekfat. Dessa viner kan lagras i upp till 10 år. 

Barbera d'Alba DOC börjar vid staden Alba, vidare till Langhe-kullarna och slutar uppe vid Barbaresco och Barolo. De bästa exemplaren från området återfinns oftast runt de sistnämnda. Där är jordmånen kalkrik och vinerna blir eleganta. 

Dolcetto - den lilla söta

Dolcetto betyder “den lilla söta” på italienska och är en druva som mognar tidigare än nebbiolo. Den är mindre krävande vad gäller klimat och vingårdslägen samt är en väldigt sötfruktig druva, vilket gör den tacksam för vinmakare att plantera och vinifera.

Viner på dolcetto-druvan är rundfruktiga med fokus på röda körsbär, medelfrisk syra och mjuka tanniner, vilket gör att viner på dolcetto avnjuts bäst i sin ungdom. Det finns sju områden i Piemonte som är specifika för Dolcetto men Dolcetto d’Alba är det distrikt som producerar de mest seriösa och högkvalitativa exemplaren. 

Moscato från Piemonte - sött och pärlande

Den gröna aromatiska druvan Moscato Bianco är något helt annat. Moscato d’Asti DOCG är ett sött och pärlande vin från Asti-provinsen. Smaken påminner om tropisk frukt, gråpäron och mandelblom. Tack vare den friska syran upplevs vinet fräscht trots den höga sockermängden.

Moscato d’Asti DOCG har länge varit en bortglömd och ibland ratad vinstil. Det beror på att det ofta är Moscato d'Asti-viner av den lägre prisklassen som når vinhyllorna och att många förknippar dem med sin ungdom. Det har gjort att många missat den oslagbara kombinationen mellan ett kvalitativt Moscato d'Asti och till exempel en gräddig pannacotta.

Förutom sina fantastiska viner så bjuder Piemonte även på en rad andra delikatesser. Inte minst den vita tryffeln. Men det är en annan historia. 

Relaterade produkter

Mer från Vinskolan

Visa mer från Vinskolan