Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Pet Nat: det naturliga bubblet

Har du sett ordet “Pét-Nat” eller “pétillant naturel” den senaste tiden överallt? Simpelt nog, översätts det från franska till: naturligt bubbel. 

Det är ett väldigt naturligt sätt att producera bubbel på men det är också ett snabbare sätt att producera bubbel på. Låt oss gå igenom allt från början.

Pét Nat är ett fenomen som faktiskt har existerat sedan länge, långt innan Champagne även började produceras. Pét Nat-metoden utvecklades redan under 1500-talet.
Ordet “Pét Nat” har dock fått mer popularitet idag och dricks numera på vinbarer överallt i världen och finns som ett billigare alternativ men också med lägre alkoholhalt än Champagne, till exempel. 

Hur produceras det?

Pét-nat, eller Méthode Ancestrale, är istället för den mer traditionella metoden som används i Champagne då man tillsätter jäst och socker för att starta en andra fermentation, en metod där första(och enda) fermenteringen får avslutas i flaskan. Jästfällningen tas inte bort från vinet (till skillnad från Champagne, till exempel) och vinet filtreras sällan. När vinet buteljeras bildas koldioxid i flaskan med hjälp utav sockret och blir mousserande.

Pet Nat kan produceras med både blåa och gröna druvor. Många vinmakare väljer att experimentera och blanda olika druvor, ibland blåa och gröna tillsammans, vilket leder till goda, intressanta alternativ!

Produceras det över hela världen?

Idag väljer fler och fler vinmakare att producera Pét Nat. Därför produceras Pét Nat över hela världen, men landet där det började är självfallet (med tanke på namnet) Frankrike. 

Men som sagt, så kan du hitta trevliga Pét Nat från bland annat Österrike, Spanien och Georgien: vinets födelseort!

Hur smakar det?

Pét nat är ofta ett väldigt ”Glouglou”-vin, vilket innebär att det är lätt, drickbart vin. Dessa viner brukar också vara juiciga och kan väldigt enkelt drickas ungt. Men en Pét Nat kan också vara komplext och smakrikt, det beror helt enkelt på vilken druva/druvor Pet Nat:en är gjord på.

Vilken mat passar bäst till Pét Nat-viner?

Som sagt är Pét Nat mångsidig, vilket innebär att den kan passa till alla möjliga maträtter. En Pét Nat fungerar likaväl som fördrink som det gör som middagsvin. Självklart rekommenderar vi en fylligare Pét Nat som middagsvin.

Mer från Vinskolan

Visa mer från Vinskolan