Hur länge bör ett vin dekanteras?

Dekantering är när man häller upp ett vin på karaff. Det gör man för att låta vinets smaker och aromer komma till sin fulla potential genom att utsättta vinet för syre. Man dekanterar också viner för att fånga upp sediment (bottenfällning) som kan uppstå i vinet. Tiden som ett vin behöver komma i kontakt med syre är olika beroende på vilket vin det handlar om. Därför har vi skrivit en enkel guide för vad du ska tänka på när du dekanterar olika typer av viner.

Alla viner mår bra av lite luft

Generellt kan man tänka att alla viner mår bra av lite luft. Ibland kan det räcka med det luft vinet får i glaset (ju vidare kupa ju mer luft når vinet) annars är 30 min på karaff något att rekommendera framför att inte lufta vinet alls. En sak värd att tänka på är att du aldrig kan lufta ett vin genom att enbart ta bort korken ur flaskan, detta för syret inte kan ta sig igenom den lilla öppningen i flaskan utan vinet hinner dö innan det fått dess nödvändiga luft.

Röda kraftfulla viner

Exempelvis, en ung Barolo har i regel kraftfulla tanniner och en tight struktur, vilket gör att vinet kräver luft för att öppna upp sig och låta tanninerna harmonisera i vinet och då låta andra smaker träda fram. Därför bör ett sådant vin luftas minst ett par timmar. Samma sak med en något åldrad Barolo, det kräver också mycket luft men mest för att låta de efterlängtade mognadstoner visa upp sig samt att låta fällningen som uppstått i vinet inte ha chans att landa i glaset. Detta gäller generellt sett för alla tanninrika viner.

Är vinet dock tertiärt alltså fullt moget och att det börjat pika så är vinet känsligare för oxidation och behöver då endast en liten stund på karaff. Den lilla tiden behövs för att lufta bort toner som kan upplevas lite unkna samt för fällningens skull. Vid för lång tids luftning finns risken att de trivsamma smaker som finns kvar i vinet kan ”fly” och vinet då blir platt och tråkigt och endast de övermogna smaker finns kvar. Om vinet fått en lätt korkdoft kan man ibland ha tur och att det går att lufta bort denna oangenäma doft. Tyvärr inga garantier då korkdefekt tyvärr lätt sätter sig på vinet och då är det bara att hälla ut.

Röda lätta viner

Ett lätt elegant vin som en Pinot Noir, exempelvis från Bourgogne behöver också luft men mestadels för att de fina fruktiga och bäriga aromer ska komma till sin rätt samt att det ibland uppstått oangenäma volatila syror i vinet (nästan som aceton) förhoppningsvis kan luftas bort. Har den doften inte blivit bättre inom 30-60 min så har tyvärr syran skadat vinet för mycket.

Vita viner

För vita viner finns även klara fördelar med luftning. En anledningen är för att pigga upp och lyfta fram de friska och frukiga aromer som annars lätt kan stängas in i flaskan, sedan för att lufta bort det svavel som finns i det vita vinet men framförallt de ekfatslagrad fylliga vinerna, till exempel en bättre vit Bourgogne behöver luft för att ”väcka” smakerna och låta alla aromer komma fram så inte enbart ekfatsaromerna ska ta över helt.

Champagne då?

Årgångschampagne som inte hunnit mogna färdigt på flaska kan med fördel hällas över försiktigt på karaff så bubblorna inte flyr utan enbart de härliga aromer lyfts fram. Samma sak med en Champagne som har nått önskad mognad mår bra av att luftas en stund på karaff.

Non Vintage Champagne samt annat bubbel behöver inte dekanteras utan får det nödvändiga syret i glaset. 

Relaterade produkter

Mer från Vinskolan

Visa mer från Vinskolan