Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Beaujolais vadå?

Alla pratar om Beaujolais Nouveau, men vad är det för något? Få koll på allt du behöver veta om det nya vinet som firas världen över den tredje torsdagen i november. 

Vad är Beaujolais Nouveau?

Beaujolais är ett distrikt i södra delen av den franska vinregionen Bourgogne. Här görs viner i alla kvalitetsklasser – från enklare husviner till Grand Cru. Men, det är regionens ”nya” vin som fortfarande är det som starkast kopplas hit. 

“Nouveau” är franska för ny eller nytt och Beaujolais Nouveau innebär det nya vinet, årets vin som för dryga två månader sedan var vindruvor. För att påskynda druvornas förvandling till vin används en särskild teknik som kalas kolsyrejäsning där hela druvklasar läggs i öppna jästkärl. 

Kan man lagra Beaujolais Nouveau?

Vinerna är goda att dricka direkt och bör lagras i max ett år efter släpp. Att släppa ett vin så här snabbt efter en druvplockning och fermentering, är inte så vanligt. Man väntar helst några månader till så man kan låta vinet få åldras och jäsa i lagom takt. “Beaujolais Nouveau” är en möjlighet för vinmakaren att se hur just det här årets skörd ser ut. 

Varför smakar Beaujolais Nouveau skumbanan?

Karaktären på ett så ungt vin är speciell och ovanlig. Då musten aldeles nyligen var söta druvor blir fruktsmaken väldigt tydlig. Jäsningsmetoden tar även fram en särskild doft och smak. Det händer att Beaujolais Nouveau beskrivs smaka geléhallon, skumbanan och svart vingummi.

Varför släpps Beaujolais Noveau ett särskilt datum?

Det är oklart varför men efter midnatt, den 16:e november 2022, är det officiellt - Beaujolais Nouveau anländer och kan säljas! Flaskorna får nämligen inte öppnas före den tredje torsdagen i november. Beställa kan du dock göra redan nu, för att vara säker på att lyckas knipa en flaska eller två. Till våra Beaujolais Nouveau-viner.

Läs mer om Beaujolais Nouveau här

Fakta:

Beaujolais: Distrikt i Bourgogne, Frankrike

Nouveau: Ny

Kolsyrejäsning: Metod för att göra vin snabbt. 

Gamay: Den druvsort man gör Beaujolais Nouveau på.

Relaterade produkter

Mer från Vinskolan

Visa mer från Vinskolan