Så väljer du vin till Påskmaten!

Kategorier: Recept

Påsken är en av våra favorithögtider då våren står för dörren och drömmen om sommaren ökar med allt som står i blom

Påskmaten är, likt julmaten, en salig blandning av texturer, smaker samt varma och kalla inslag. Därför är det inte alltid lätt att sätta passande dryck. Såklart är snapsen och ölen det som man först kommer att tänka på till det kalla, och visst det passar väldigt bra. Men det är inte alltid det vi föredrar att dricka och därför tipsar vi här om bäst passande viner till allt från den gravade laxen till det möra och varma lammet. Vi börjar som sig bör från det kalla och följer sedan serveringarna vidare.

Sill + Riesling

Sill, lax och ägg har alla väldigt spridda smaker. Ett vin som kan lyfta alla dessa spridda smaker är en halvtorr Riesling då det inte finns någon störande tanninstruktur i viner på druvan, men det finns en härlig syra som möter upp de feta inslagen, restsötman i vinet väger upp mot inläggningar som allt som oftast innehåller socker, sedan har vi vinets fruktighet som harmoniserar med Umami-inslagen. Önskar du ett lite festligare alternativ är ett läckert bubblande Prosecco ett perfekt val. Med liknande inslag som Riesling adderas även de festliga bubblorna och skapar de bästa förutsättningar för att sätta guldkant på den högtidliga måltiden.

Sparris + Sauvignon Blanc

Våren bjuder ju inte bara på solsken och blomster utan även alla underbara primörer som fyller våra mataffärer. Vi serverar gärna färsk vit sparris med en citrusfrisk hollandaise. Till det passar ju såklart den klassiska kombon med en frisk och fruktig Sauvignon Blanc. Gärna från Nya Zeeland med sina tydliga inslag av citrus och gulfruktighet. Men något som går minst lika bra är ett torrt och fruktigt rosévin, alternativt fortsätta med vinet från föregående steg.

Lamm + Rhõnevin

När vi går över till det varma och möra påsklammet är valmöjligheten av vin bredare. Vad som lyfter anrättningen till nästa nivå är när vi matchar upp kryddorna som lammet är marinerat i med aromerna i vinet. Vanlig smaksättning är örter som timjan, salvia och rosmarin. Vilket är smaker som återfinns i viner från till exempel Rhônedalen och det toskanska landskapet där garrigue plockas upp från naturen. Ett annat vanligt fokusinslag vid kryddning av lammet är vitlök, vilket gör att frukt är något som behövs i smaken på vinet. Därför passar en ”Supertoscanare” som handen i handsken.

Påsktårta + Moscato d'Asti

Vi får ju inte glömma påsktårtan! Den underbara avslutningen som får avrunda denna matfest. Många är vi som upptäckt den underbara marängtårtan, med lemoncurd och vaniljkräm som toppas med färska bär. Till det passar en härligt pärlande Moscato d'Asti. Klassikern är ju såklart jordgubbstårtan, och förträffligt nog så är Moscato det bäst lämpade alternativet även till den.

Glad påsk önskar vi på Vinoteket.com!

Relaterade produkter