• FRI FRAKT HEM TILL DÖRREN

Vin till julbordet

Finns i kategori: Vinskolan

Den kompletta guiden till julens vin- och matkombinationer

Julen är en av de högtider då vi tillbringar mest tid i köket och fokus på maten är större än någonsin. Något som inte alltid är lika självklart är valet av dryck. Faktum är att det kan vara ganska svårt till alla olika rätter. Vi har därför tagit hjälp av vår eminenta sommelier Sanna som här tryggt kommer guida oss genom rätt för rätt på årets största middagsbord.

SÅ SKA DU TÄNKA

En liten förhållningsregel man kan luta sig tillbaka på, är att se vilken intensitet maten har och låta drycken följa samma mönster. Självklart är det mer än så som spelar in, till exempel; syra, sötma, beska, sälta och umami. Låt oss dela upp julbordet i sju faser så blir det lättare att matcha med rätt dryck. 

JULBORDETS SJU FASER

FAS 1: SILL OCH STRÖMMING

Vi startar med det kalla. Sillen lägger vi gärna in i socker och ättika som sedan smaksätts med en kavalkad av andra roliga smaker. Fisken i sig innehåller umami och dessa komponenter tillsammans försvårar för oss att hitta den perfekta drycken. En god mörk lager och den snällt kryddade nubben är en stående klassiker av en anledning; det passar såklart väldigt bra till sillen!

Men om man vill dricka vin då?

Om man vill avnjuta ett glas vin så går det alldeles utmärkt det med. En fruktig Prosecco eller en krispig och fruktdriven Riesling harmoniserar fint.  Är du en renodlad rödvinsdrickare så misströsta ej. Årligen släpps de läskande Beaujolais Nouveau-vinerna. De är härligt lätta och utan tanniner som kan störa. 

FAS 2: LAX OCH ÖVRIG FISK

Vi fortsätter på det kalla. Nu är det olika fiskrätter som pryder faten. Med olika mängd fettinnehåll och tillagningsmetoder (ättika, gravat och rökta inslag) komplicerar det även här valet av dryck. Men några bra vinstilar som passar de flesta kalla fiskrätter är en fruktdriven Pinot Gris, en oekad fruktig Chardonnay  samt frisk Riesling. Gemensamma nämnaren är som ni ser: Fruktighet. Till rödvinsdrickaren tipsar vi om lätta viner på druvan Pinot Noir samt Gamay utan ekfatspåverkan.

FAS 3: DET KALLSKURNA

Nu lämnar vi fisken och går över till det kallskurna, som julskinka, patéer och korvar. Även här finns det rökta inslag. Men något som vin med syra gillar är sälta och denna delen av julbordet har mycket av den varan. Därför är det de syra-friska vinerna som gör sig bäst här. Perfekt då att fortsätta med det ljuva Pinot Noir-vinet vi hade i föregående steg.  Vill du öka på intensiteten något så funkar en lätt Rioja Joven eller Crianza. Dock fortfarande utan ekfat.

Är du renodlad vitvins-anhängare passar även här en oekad men fyllig Chardonnay, gärna från lite varmare breddgrader, eller varför inte en spännande Grüner Veltliner från Österrike? Har du någon egen vit favorit av det fylligare slaget går det fint det med.

FAS 4: VARMA RÄTTER

Nu lämnar vi det kalla och går på det varma, som köttbullar, prinskorvar och Janssons frestelse. Här är det inte lika mycket som kan gå fel, med tanke på all sälta och grädden i Janssons frestelse, men man måste ändå ta lite hänsyn till ansjovisen samt det rökta i prinskorvarna. Därför bör vi fortfarande koncentrera våra val till de fruktiga vinerna ( julölet bestående av en mörk lager har vi såklart upphällt på sidan om). Om vi vill kan vi fortsätta på de fylliga röda från steg nummer tre, men nu går det även bra att öka intensiteten något, till en, inte för ekad, Appassimento eller en Zinfandel. Har du något annat favorit rött  i den fruktiga och fylliga stilen går det såklart bra.

Föredrar du vitt så fortsätt gärna då på spåret fylligt och fruktigt. Chardonnayvinet från föregående steg funkar ypperligt, men nu behöver vi inte vara rädda för att våga oss på ett mer strukturerat vitt vin med mer av allt.

FAS 5: OSTBRICKAN

Även om magen börjar bli full så har vi tre steg kvar, så hoppas du har sparat lite plats. Nu plockar vi fram osten, och med den de riktiga klassikerna: Stilton och Cheddar. Två ostar med helt olika smaker, struktur och mängd Umami. Därför måste vi ta hänsyn till de båda och då finns lite olika alternativ. Det italienska bubblet Moscato d'Asti blir en bra kompis för att bryta det feta i osten både med bubblorna samt den friska syran i vinet och låter de unika smakerna komma fram utan att något dämpas, samt att den läckra frukten i vinet orkar stå upp mot ostens kraftfulla smaker. Ett stilla vin som går fint till de båda ostarna  är en halvtorr Riesling.

Bonustips: Vill du få den där extra smakdimensionen så tar man bara en bit av Stiltonosten och adderar ett Portvin, en Amarone eller en härligt russinstinn Recioto.

FAS 6: DESSERT

Hej mage nummer två (dessert-magen)! Nu kommer de små klenäterna med grädde och hjortronsylt och såklart Ris á la Maltan. Nu har vi förhoppningsvis kvar Moscato d'Asti i glaset och njuter i fulla drag av den lätta känslan som infinner sig när vi tar det i stora klunkar efter varje tugga.

FAS 7: JULGODIS

Nu är det snart slut på rätter och även platsen i magen. Här har vi det sista, och kanske det godaste, i form av det efterlängtade Julgodiset! Härligt seg knäck, fudge och, icke att förglömma, marsipangrisen. Har du en flaska Sauternes hemma? Eller kanske en koladoftande rom så blir magen lycklig. Annars är det kanske kaffet som får runda av det hela.

En riktigt god jul från oss på Vinoteket.com!

Relaterade produkter

Denna webbplats innehåller information om vin och riktar sig till dig som är 25 år eller äldre. Genom att fortsätta godkänner du att webbplatsen använder cookies i enlighet med vår cookie policy.

Vinoteket is powered by Vinoteket.com ApS