Vin till höstgrytan

Mörkret smyger på, luften blir lättare och tempot saktar ned. Vad kan väl då passa bättre än att dra igång årets första långkok?

En säsong når sitt slut och en ny tid tar vid, en väldigt härlig sådan i vårt tycke. Grönsakerna som fyller butikshyllorna går från lätta krispiga till mer rustika rotgrönsaker och icke att förglömma all svamp! Härliga råvaror som genast får vinnerven att dra mot fylliga och mustiga viner. 

Nedan kommer vi presentera vår alldeles egna favoritgryta skapad på höstens läckra primörer och bäst av allt är att det fungerar lika bra till vardags som till fest med passande vinkombinationer därtill, vilket höjer den varma känslan ytterligare. Ta fram filten, tänd ljus och låt dig inspireras.

Burgundisk gryta på svamp och rotfrukter

Gör så här...

En ljuv doft sprider sig i hemmet när du tagit fram favoritgrytan som du förväller svamp i. Gärna kantareller, skogschampinjoner och/eller karljohan. 

  • När vätskan försvunnit ur svampen så lägger du i en STOR klick smör till dess att svampen blivit fint brynt.
  • Ta sedan av svampen, i med en skvätt olja och såklart lite smör, stek sedan schalottenlök, vitlök, skalade och hackade morötter samt ett par timjankvistar.
  • Slå på ca en halv flaska fruktigt rödvin (ej ekfatslagrat) , en liter svampbuljong, ett par lagerblad samt krossade tomater.
  • Koka 30-45 min.
  • I med svampen igen och låt koka ytterligare ca 20 min. Salta och peppra efter behag.
  • Till grytan serveras bäst kokt mandelpotatis.

Ingredienser (4 pers)

Olivolja

Salt & peppar

3 vitlöksklyftor

2 schalottenlökar

Ett par timjankvistar

1 burk korssade tomater

2 lagerblad

1 klick smör

En halv flaska rödvin 

1l buljong

3 medium morötter

750 g svamp

1kg kokt mandelpotatis

Vad har vi i glaset då? Mustigt rödvin såklart! En modern Rioja, Chilensk Carménère, Grenache-stinn Côtes du Rhône eller en vällagrad Barolo.
Är du en renodlad vitvinsdrickare? Då passar en fyllig vit Bourgogne som bäst alternativt en fyllig Grüner Veltliner. Mums!

Gick inte all mat åt på middagen? Perfekt, ju längre grytan får stå till sig ju godare och mustigare blir den. 

Smaklig spis från Vinoteket.com!

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept