Guide: Bästa vinet till grillat!

Lyssna till det fräsande ljudet och se in i den sprakande elden. Känn doften av grill och sippa på ett glas iskallt vin. Det finns få saker som slår den känslan. Med den här guiden hittar du de godaste vinerna till den grillade maten. 

Vilket vin är godast till grillad fisk och skaldjur?

Grillade skaldjur och fisk är ofta rejält salta. Då är det gott med ett syrligt vin till. Salt och syrligt är nämligen bästa kompisar. Välj ett, torrt, friskt och fruktigt vitt vin till grillad fisk och skaldjur. Serverar du en yoghurtsås till passar ett vitt vin med laktiska inslag perfekt (det får ett vitt vin när det jäser på ekfat. Det kallas "battonage" ) vilket ger en lite fylligare känsla samt med lätta yoghurt-toner i smaken. Ett exempel på druvsort som ofta har dessa egenskaper och behandlas med battonage är albarino, chardonnay och chenin blanc.  

Vilket vin passar till grillade grönsaker?

Grönsakerna på grillen kan vara allt från vårens sparris till höstens rotfrukter. Det gör begreppet grillade grönsaker väldigt brett. Men, ofta innehåller grönsaker både sötma, umami och strävhet (ofta i skalet) vilket gör att de lätt skär sig med ett rött vin med tanniner, dvs strävhet. Därför bör du välja ett lättare fruktigt rött vin som inte lagrats på ekfat till grillade grönsaker. Eller, (helst) ett rosé eller ett vitt, torrt och fruktigt vin. Men, om du adderar någon krämig lite fetare sås så blir rätten mindre känslig mot tanniner och det röda vinet smakar bättre. 

Vin till grillad kyckling

Kyckling är neutralt i smaken och det är kryddningen och tillbehören som styr ditt val av vin till fågeln. Ett tips är att fundera på vad du är sugen på för vin och därefter bestämma hur du ska krydda/marinera din kyckling. Till exempel till asiatisk kycklingsallad med lite hetta rekommenderar vi ett fruktigt, friskt vitt vin gärna med lite restsötma. Samma vin passar om du väljer att servera en salsa med lite sötma i eller söta rotgrönsaker. Med en fet sås passar ett rött fylligt och fruktigt vin perfekt.

Vin till grillat nötkött

När vi grillar rött kött styr stekgraden på köttet lika mycket som tillbehören på tallriken. Har du en blodig / till medium blodig köttbit är vinet mer förlåtande. Fibrerna i köttet föredrar ett fylligt och fruktigt rött vin men sedan är tillbehören det som får avgöra. Har du stekgrad “well done” så drar fibrerna ihop sig och ytan på köttet upplevs lätt beskt vilket gör att du inte bör servera ett vin med kraftfulla tanniner (väldigt strävt) utan ett fruktigt medelfylligt vin utan tanninstruktur är att föredra.

Vin till grillat fläsk

Helt beroende på vilken styckningsdetalj du väljer att grilla så smakar fläsk väldigt olika. Till exempel smakar en fläskfilé väldigt neutralt medan en fetare styckdetalj som Iberico Secreto (som på svenska kallas “grisens hemlighet") har en stor smakrikedom. 

Vilket vin passar till grillad fläskfilé?

Fläskfilé behöver en längre tids marinad för att bli riktigt saftig. Är marinaden lite söt och med hetta är ett torrt vitt vin att föredra, speciellt om du väljer att servera en sallad till.

Vilket vin till Iberico Secreto?

Ibericon eller den svenska formen av den har en så stor smak i sig själv och därför räcker det med endast salt och peppar. Den detaljen klarar även av smakrika tillbehör som en gratäng och fetare sås. Därför passar ett rött kryddigt vin perfekt därtill. 

Tillbehören styr lika mycket som det du lägger på grillen

Det som styr ditt vinval mest är faktiskt tillbehören till det grillade som du lägger på tallriken. Om du har en fet sås, ex. bearnaisesås, behöver ditt vin ha liknande egenskaper som såsen. I det här fallet är det fyllighet och syra och därför bör välja ett fylligt vin som innehålla en frisk syra. Sen måste vi ju även ta hänsyn till det vi har grillat. Är köttet marinerat och finns det då sötma i marinaden? Eller någon krydd - eller chilihetta? Alla komponenter på tallriken styr valet på det vin som du ska servera till grilltallriken och därför bör du i förväg ha planerat hur den färdiga rätten kommer att se ut innan du väljer vinet.

Vilket är det bästa grillvinet?

Eftersom det helt beror på vad du lägger på grillen samt vad du serverar till, finns inget generellt “grillvin” att kombinera till all grillad mat. Men,vi gör ett försök:

  • Grillat nötkött med kryddstark marinad och krämig potatisgratäng - mjukt och bärigt rött vin. Kanske från Valpolicella eller Puglia. 
  • Grillad fläskfilé eller kyckling med bearnaisås och klyftpotatis - Lätt och svalt rött vin eller ett lite mörkare rosévin.
  • Grillade grönsaker med zaziki - Vitt, syrligt men mjukt vin. Kanske på druvsorten chardonnay eller chenin blanc.  

Ett vin som passar till allt på grillen, finns det? 

Det finns faktiskt en vinsort som generellt passar bättre till grillat än något annat. Lambrusco, röd och torr och bubblig, serverat iskallt. Kanske med is. Inte alltid så lätt att få tag på men om du ser det, köp direkt. Du kommer inte att ångra dig!

Relaterade produkter

Mer från Vinskolan

Visa mer från Vinskolan