Vin till grillat - Sommelierens guide!

Kategorier: Vinskolan

En sak är säker: vi är en stor skara människor som känner stolthet i vår grillteknik och grillarna brinner runt om i vårt avlånga land oavsett om november-regnet faller eller augusti-solen gassar. Därför vill vi tipsa om hur du på bästa sätt väljer vin till det du så varsamt skapat på grillen

Tillbehören styr lika mycket som det du lägger på grillen

Lika många tallar som finns i skogen, lika många valmöjligheter finns på vad man kan lägga på grillen. Därför finns det inget generellt “grillvin” att kombinera till all grillad mat. Men det finns faktiskt en vinstil som passar lite bättre än allt annat. Vilken det är avslöjar vi längre ned i texten.

Det som styr ditt vinval mest är faktiskt tillbehören till det grillade som du lägger på tallriken. Om du har en fet sås, ex. Bearnaisesås, behöver ditt vin ha liknande egenskaper som såsen. I det här fallet är det fyllighet och syra och därför bör välja ett fylligt vin som innehålla en frisk syra. Sen måste vi ju även ta hänsyn till det vi har grillat. Är köttet marinerat och finns det då sötma i marinaden? Eller någon krydd - eller chilihetta? Alla komponenter på tallriken styr valet på det vin som du ska servera till grilltallriken och därför bör du i förväg ha planerat hur den färdiga rätten kommer att se ut innan du väljer vinet.

Grillad fisk/ skaldjur

Här krävs det syra i vinet. Detta på grund av att fisken eller skaldjuren du lagt på grillen förhoppningsvis är ordentligt saltade. Därför passar ett, torrt, friskt och fruktigt vin bäst till grillad fisk och skaldjur. Serverar du en fräsch yoghurtsås till passar ett vitt vin med laktiska inslag perfekt (till exempel som vinet får vid battonage* )vilket ger en lite fylligare känsla samt med lätta yoghurt toner i smaken. Ett exempel på druva som ofta har dessa egenskaper och behandlas med battonage är Albarino, Chardonnay och Chenin Blanc.  

Grillade grönsaker

Det är få saker som är så ljuvliga som säsongens grillade grönsaker. Allt från vårens sparris till höstens rotfrukter. Dock är det inte alltid så lätt att välja vin till dessa godsaker. Ofta innehåller grönsaker både sötma, umami och (tanniner på skalet) vilket gör att de lätt skär sig om du har ett rött vin med tanniner. Därför bör du antingen välja ett lättare fruktigt rött vin utan ekfat till grillade grönsaker eller helst ett rosé eller vitt torrt och fruktigt vin. Men om du adderar någon krämig lite fetare sås så blir rätten mindre känslig mot tanniner. 

Grillad kyckling

Kyckling är ju som bekant neutralt i smaken och det är endast kryddning/ tillbehör som styr ditt val utav vin till fågeln. Alltså behöver du fundera mer på vad du är sugen på för vin och därefter bestämma hur du ska krydda/marinera din kyckling samt vilka sides du ska servera till. Till exempel till asiatisk kycklingsallad med lite hetta rekommenderar vi ett fruktigt, friskt vitt vin gärna med lite restsötma. Samma vin passar om du väljer att servera en salsa med lite sötma i eller söta rotgrönsaker.

Med en fet sås passar ett rött fylligt och fruktigt vin perfekt.

Grillat nötkött

När vi grillar rött kött styr stekgraden på köttet lika mycket som tillbehören på tallriken. Har du en blodig / till medium blodig köttbit är vinet mer förlåtande. Fibrerna i köttet föredrar ett fylligt och fruktigt rött vin men sedan är tillbehören det som får avgöra. Har du stekgrad “well done” så drar fibrerna ihop sig och ytan på köttet upplevs lätt beskt vilket gör att du inte bör servera ett vin med kraftfulla tanniner utan ett fruktigt medelfylligt vin utan tanninstruktur är att föredra.

Grillat fläsk

Helt beroende på vilken styckningsdetalj du väljer att grilla så smakar fläsk väldigt olika intensivt. Till exempel smakar en fläskfilé väldigt neutralt medan en fetare styckdetalj som Iberico Secreto eller som på svenska kallas “grisens hemlighet har en stor smakrikedom och därför så behandlas såklart dessa detaljer olika. En filét behöver en längre tids marinad för att bli riktigt saftig och är marinaden lite söt adderad hetta är ett torrt vitt vin att föredra, speciellt om du väljer att servera en sallad till. Ibericon eller den svenska formen av den har en så stor smak i sig själv och därför räcker det med endast salt och peppar. Den detaljen klarar även av smakrika tillbehör som en gratäng och fetare sås. Därför passar ett rött kryddigt vin perfekt därtill. 

En vinsort passar bättre än andra!

Som vi tidigare nämnde finns faktiskt en vinsort  som generellt passar bättre till grillat än något annat och det är den ofta bortglömda Italienska Lambruscon. Speciellt den något torrare stilen. Frukten, syran, samt den balanserade strukturen gifter sig med nästintill alla grilltallrikar.

*Battonage=  är när vinmakaren rör runt jästen som annars ligger i botten på det jäskar som vinet ligger i. Detta ger fylligare egenskaper till vinet och förväxlas ibland med att vinet legat på ekfat. Dock smakar viner som fått en battonage mer youghurtaktigt än ekfatslagrade viner som smakar mer av smör och gräddkola.

Relaterade produkter