• Fri frakt hem till dörren
  • Trygg e-handel
  • Kundbetyg 4.6 / 5 • 23 921 omdömen
  • Nöjd kund-garanti

Varukorg

Spelar glaset någon roll?

Kategorier: Vinskolan

Champagne passar alltid, men vilket glas passar Champagne?

Lika många Champagnesorter som det finns att välja på, lika många val av glas finns det för att avnjuta drycken i.  Däremot är det långt ifrån alla dessa glas som kan lyfta fram Champagnens bästa sidor. Så vilket glas passar då extra bra för att få fram de underbara bubblor, smaker och aromer vi vill åt?

Coupe

Alla har vi väl någon gång romantiserat över filmer som till exempel The Great Gatsby, där de ädla bubblorna avnjuts i de snygga coupe-glasen. Visst är det läckert men hur väl bibehålls bubblorna i dessa vida glas? Första sippen är ju alltid trevlig men sedan flyr bubblorna allt för snabbt och Champagnen blir platt.

Flûte

Vidare har vi de klassiska flûte-glasen som pryder var och varanna vindrickares vitrinskåp, även de ser lyxiga och snygga ut att servera bubblorna i. Glasen håller i och för sig bubblorna mer långlivade, men tyvärr är det inte bara bubblorna som stannar kvar i glaset utan även de härliga aromerna från Champagnen blir kvar och det mesta man känner av doften och smaken är en skarp syra.

Vitvinsglas för Riesling eller Bourgogne

Verkar det komplicerat? Egentligen behövs inte en uppsjö av vinglas där hemma, utan ett vitvinsglas klarar man sig långt med. För fruktiga och fräscha Non Vintage-Champagner passar Rieslingglas. Anledningen till den goda kombon är att den här typen av glas låter aromerna komma fram och håller samtidigt bubblorna på plats. Ska man istället avnjuta en vintage Champagne eller en Champagne som lagrats en längre tid, så behöver vinet mer luft och då passar en Bourgognekupa som handen i handsken.

Relaterade produkter