Recept: Risotto med saffran

Saffransrisotto eller risotto alla milanese som den också kallas har sitt ursprung, som namnet lyder, i Milano. Med det här receptet kan du laga den själv hemma - enkelt och gott!

Risotto allo zafferano är en klassisk rätt från norra Italien. Inte alls svår att göra och perfekt att servera både som liten förrätt eller som vegetarisk huvudrätt. Obs! I Italien skulle man aldrig få för sig att servera risotto som tillbehör till kött eller kyckling. Det kommer in som secondo piatto för sig efter den första rätten primo piatto

Gör så här:

  1. Värm buljong i en kastrull och håll varm på svag värme.
  2. Hacka morot, lök och selleri fint. Värm cirka 3 msk olja i en stor kastrull eller gryta.
  3. Fräs med saffran tills mjukt. häll i riset och rosta tills det blivit glansigt. Häll i vinet och låt ånga bort.
  4. Häll i buljong lite i taget från kastrullen och rör samtidigt i riset.
  5. När riset är al dente, stäng av värmen och riv ned parmesanosten.
  6. Rör och servera subito!

Ingredienser 

 6-8 personer

5 dl arborioris

1,5 dl vitt vin

1-2 pkt saffran

2 liter buljong

1 lök

1 liten morot

2 cm selleri

0,5 dl parmesanost

Vintips!

Servera ett vitt vin med en lätt fyllighet till. Ett gjort på druvsorten Grüner Veltliner från Österrike t.ex., eller ett Chardonnay som lagrats en kort stund på ekfat. Vill du ha rött välj ett lättare, rött vin såsom ett på druvsorten Pinot Noir eller Gamay.

Buon apetito!

Se de viner som är mest populära just nu och gör din beställning. Snabb leverans hem till dörren! 


Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept