Risotto med radicchio & taleggio

Risotto med rosensallat – radicchio rosso – är en typisk rätt från Veneto som uppskattas i hela Italien. Här har vi gjort den ännu lite krämigare med en rejäl bit smält talleggio-ost. 

En italiensk klassiker som serveras under de kallare månaderna i norra Italien. Både lättlagad och god. Originalreceptet är med enbart parmesan men vill man kan man lyxa till det med extra mycket ost. Vi har valt Taleggio men det blir även gott med en rökt ost såsom t.ex. en Scamorza affumicata. 

Gör så här:

  1. Sätt på en kastrull med buljongen.
  2. Skölj och hacka salladen i mindre bitar. Ställ åt sidan. 
  3. Skär sidfläsket i tärningar och knaperstek. Ställ åt sidan.
  4. Hacka scharlottenlöken och stek i olivoljan samt 10 gram av smöret.
  5. Tillsätt riset och rosta tills det poppar i pannan.
  6. Häll ned vinet och låt koka bort under omrörning. 
  7. Tillsätt rosensallat och sleva över buljong lite i taget. Rör.
  8. Se hur riset blir rosa. Se tilll att riset alltid är blött men inte flytande. Salta, peppra och smaka av. 
  9. När riset har en liten hård kärna inuti, tillsätt resten av smöret, parmesan och taleggio-osten samt ev. det krispigt stekta sidfläsket. 
  10. Servera subito!

Ingredienser (4 pers)

3,5 dl  risottoris (carnaroli eller arborio t.ex.)

350 gram rosensallat 

2 msk olivolja

40 gram smör

2 scharlottenlökar

1/2 glas vitt vin

ca 1/2 liter varm grönsaksbuljong

1 dl rökt sidfläsk i tärningar (kan uteslutas)

1 bit Taleggio 

4-5 msk riven parmesan

Peppar

Salt

Vintips!

Servera till ett lite kraftigare vitt vin såsom till exempel ett från Lugana på druvsorten Turbiana. Prova gärna även till ett orange-vin med en liten oxiderad ton som möter upp den lättare beskhet som radicchio-salladen bidrar med. 

Buon apetito!

Se de viner som är mest populära just nu och gör din beställning. Snabb leverans hem till dörren! 

Mer från Recept

Visa mer från Recept