Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Vin till vilt

Viltkött är inte bara det bästa valet i miljösynpunkt när du ska äta kött utan det är också i allra flesta fall en väldigt god vinvän

Tyvärr utgör endast ca 4% av det kött vi äter i Sverige just viltkött och såklart är en stor anledning till det tillgängligheten samt den ofta höga prislappen. 

Allt vilt smakar inte likadant

Beroende på vilket vilt vi talar om, vilken styckningsdetalj, hur köttet är tillagat samt vilket tillbehör vi väljer att servera till, är helt avgörande för vilket vin som kommer matcha bäst till ditt viltkött.

Exempel på vilträtter med vinparning

Dovhjort med potatispuré och karljohansås

Är en rustik anrättning med ett smakrikt magert och rött kött, trots att köttet är magert så finns det fett i rätten iochmed smör och grädde i potatispurén samt grädde i svampsåsen. Därför kräver anrättningen ett mustigt och kraftfullt rött vin, med egenskaper som frisk syra för att bryta det feta, vidare till en stor fruktaromatik som ger en fin smakbrygga till det blodiga köttet och umamin i svampsåsen. Tips på passande vin kan vara en modern Rioja, fyllig Portugis och då exempelvis ett vin gjort på druvan Touriga Nacional.

Rökt renstek med pepparrotskräm 

Rökta inslag i mat kan lätt bli till vinfiender, adderar vi sedan skarp pepparrot på det så är det näst intill omöjligt att hitta ett passande rödvin, men misströsta inte. Det finns faktiskt spännande smakkombinationer att uppleva om vi inte är rädda för lätt sötma, syra samt livlig fruktaromatik. Druvor som passar i den beskrivningen är bland annat Gewürztraminer, Pinot Gris samt Riesling.

Långkokt älggryta

Grytor kan variera i nästintill oändlighet, både på hur man väljer att krydda den samt innehållet i den.

En gryta som fått stå länge på spisen och puttra blir alltsom oftast djup i smaken och är den baserad på vin och fond så finns där en läcker syra samt sälta, vilket gör det hela till en riktig vinvän. Passande viner är sådana med liknande egenskaper som maträtten, alltså ett vin med frisk syra och fyllig smak samt en härlig struktur. Därför är en mustig Priorat att föredra, en strukturerad Nebbiolo eller varför inte en klassisk Côtes du Rhône.

Vildand med rödvin och plommonsås med potatiskaka

En elegant anrättning med frisk syra och söta inslag. 

Eftersom and är en fet fågel kräver den en frisk syra i vinet för att bryta fettet, och plommonen som finns i såsen har en sötma som i sin tur kräver fruktighet i vinet. Då rätten även innehåller rikligt med sälta så kräver det också syra i vinet. Därför passar ett elegant, friskt och fruktigt vin till denna typ av viltanrättning. Något vi därför varmt rekommenderar är en amerikansk Pinot Noir alternativt en Zweigelt från Österrike.

En enorm bredd på alternativa vilträtter

Variation på viltanrättningar är stor och därmed även finns även en stor bredd på passande viner därtill. Ett tips är att tänka på struktur på köttet men även rätten i sin helhet, samt om det finns några smaker som sticker ut och bör tas hänsyn till. Ett tips är att följa intensiteten på maträtten samt möta syra i vinet med sältan i maten så kommer du komma långt.

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept