Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Så väljer du vin till påskmaten

Så får du till de bästa kombinationerna till sill, gravad lax, lamm och allt annat på påskbordet. Låt inte den kallrökta laxen skrämma dig, vi har testat oss fram till de godaste vinerna till påskmaten.

Att servera rätt vin till påskmaten är lite utmanande. Men absolut inte omöjligt. Ingenting är omöjligt. Här kan du läsa om vilka viner du ska välja till allt på påskbordet - gravad och rökt lax, sill, lamm you name it!

Vin till påskmaten?

Anledningen till att en behöver tänka en extra gång när vinet till påskbuffén ska väljas är den stora variationen. Blandade texturer och smaker, kallt och varmt. Snaps och öl funkar såklart men om det inte är din melodi går det lika bra att dricka vin i påsk.

Vin till sill

Sill har flera komponenter - det är en fet fisk som lagts in i en lag som oftast både är syrlig och söt, ibland krämig.

Passar riesling till sill?

Ett halvtorrt vin gjort på druvsorten Riesling har en syrlighet som möter upp de feta inslagen. Restsötman i vinet går hand i hand med inläggningarna som innehåller socker. Vinets fruktighet harmoniserar med den feta fiskens inslag av den femte grundsmaken umami. Om du äter matjesill, välj ett vin gjort på riesling. 

Kan man dricka prosecco till sill?

Önskar du ett lite festligare alternativ är ett bubbligt Prosecco ett perfekt val. Även det har fruktighet, lätt sötma och fin syrlighet. Dessutom adderas bubblor som bryter av mot den feta fisken. Prosecco är extra gott till sill som lagts in i krämiga såser såsom senapssill, skärgårdssill och vitlökssill. 

Rött vin till sill

Det är inte en bra idé att servera ett rött vin till sillen. Eftersom rött vin har en strävhet som upplevs besk i munnen blir det en krock med den söta sillen. Ibland kan den krocken smaka lite som metall. 

Vin till lax

Lax är även det en fet fisk. Beroende på om den är gravad, kallrökt eller varmrökt får den olika kvaliteter. Det går bra att servera samma vin till alla dessa olika typer av lax men tänk på att gravad lax är mild i smaken medan den rökta tar överhanden mer. Välj ett vin som kan stå pall för den feta konsistensen med både kraft och syrlighet. Du kan välja ett fruktigt sauvignon blanc från Nya Zealand, ett fylligt och kanske lätt ekfatslagrat Chardonnay med pigg syra eller ett bubbel som gjorts på den klassiska metoden såsom Spumante, Cava eller Champagne

Vilket vin passar till sparris?

När du ändå har flaskan med sauvignon blanc framme kan du även lägga sparris som tillbehör till laxen. Färsk vit sparris med en citrusfrisk hollandaise är supergott men en frisk och fruktig sauvignon blanc även den gärna från Nya Zeeland tydliga inslag av citrus och gulfruktighet.

Kan jag servera rosévin till påskmaten?

Ett torrt och fruktigt rosévin passar oväntat bra till många olika smaker. Rosévin är faktiskt ett toppenvin att servera till buffér med olika sorters mat. 

Vin till lamm

Matcha kryddorna som lammet är marinerat i med aromerna i vinet. En vanlig smaksättning är örter som timjan, salvia och rosmarin. Smaker som återfinns i viner från, till exempel, Rhônedalen i södra Frankrike och Toscana i Italien. Ett annat vanligt fokusinslag vid kryddning av lammet är vitlök. För att matcha den behövs ett vin med fruktiga inslag.  Därför passar ett rött Côtes du Rhône eller en så kallad ”Supertoscanare" (vin från den toscanska kusten gjort på en blandning av den lokala druvsorten sangiovese och internationella druvsorter såsom merlot och cabernet sauvignon till exempel) perfekt. Här hittar alla våra bästa tips på vin till lamm. Se också vårt recept på lammstek.

Vin till påsktårta eller annan påskdessert

Vi får ju inte glömma desserten. Gör en påsktårta med maräng, lemon curd och vaniljkräm toppad med färska bär och servera ett härligt pärlande sött bubbel såsom till exempel ett Moscato d'Asti. Vill du istället servera en klassisk jordgubbstårta passar Moscato d'Asti bra även till den. Men, du kan även testa ett rött, sött och bubbligt lambrusco för att avsluta måltiden med någonting kul och oväntat. 

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept