Vodkapasta

Den på senare år så populära vodkapastan, penne alla vodka, är en snabb och lättlagad pastarätt som passar perfekt när man vill att det ska gå fort, utan att för den sakens skull tumma på smaken.

Pasta som går snabbt och innehåller få ingredienser tillhör våra solklara favoriter. Vodkapasta är en sådan maträtt och här delar vi vårt bästa recept på den populära rätten. Behöver du en lämplig vodka har vi ett litet men naggande gott sortiment på sajten. Och givetvis mängder av viner som passar att dricka till.

Gör så här

  1. Koka pastan al dente i saltat vatten, ca 1 minut kortare än angivelsen på förpackningen. Spara pastavattnet!
  2. Under tiden hettar du upp olivolja i en stor stekpanna. Fräs schalottenlöken på låg värme i ca 10 minuter.
  3. Tillsätt vitlök och chiliflakes och fräs i någon minut.
  4. Höj värmen till medelvärme och tillsätt tomatpurén och rör om. Fräs i ca 2 minuter.
  5. Tillsätt vodkan och låt puttra i 3 minuter.
  6. Tillsätt grädden, rör om och ta av värmen.
  7. Tillsätt ca 0,5 dl kokvatten till såsen tillsammans med den kokta pastan och den rivna parmesanen. Rör ihop över låg värme tills allt har blandats. Tillsätt mer pastavatten vid behov. Smaka av med salt och nymalen peppar.
  8. Servera direkt med extra parmesan vid sidan av.

Ingredienser (2 pers)

  • 2 msk olivolja

    1 bananschalottenlök, finhackad

    2 vitlöksklyftor, finhackade

    En nypa chiliflakes

    100 g tomatpuré

    0,5 dl vodka

    1 dl grädde

    200 g pasta, gärna penne, rigatoni eller mezze maniche

    Salt

    Svartpeppar

Vin som passar till vodkapasta

Sangiovese
Barbera
Chianti

Varför har man vodka i vodkapasta?

Vodkan tillför i sig ingen smak till såsen. Däremot är den fantastisk på att dra fram mer smak från övriga ingredienser, som tomatpurén, chilin och svartpepparn.

Kan man göra vodkapasta utan vodka?

Det kan man så klart, men då är det inte längre en vodkapasta, utan snarare en krämig tomatpasta – och det är inte heller fel!

Kan man göra vodkapasta med bacon eller pancetta?

Visst kan man det. Halvera i så fall mängden olivolja och börja med att fräsa tärnad bacon eller pancetta krispig i stekpannan, innan du sänker värmen och tillsätter löken. Följ sedan receptet som vanligt.

Vilken vodka ska man använda?

Eftersom vodkan i sig inte smakar så mycket, utan snarare är en smakförstärkare, spelar det mindre roll vilken vodka du använder. Det är med andra ord inte nödvändigt att lägga pengar på någon dyrgrip.

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept