Pasta med karljohanssvamp

I Italien har varje pastasort sin perfect match och när det kommer till tagliatelle är det karljohanssvamp som tickar alla boxar. Det här är vårt bästa recept.

Svampsäsongen är äntligen här och de vill vi fira med att servera tagliatelle ai funghi porcini - karljohanssvamp-pasta när den är som allra godast. Lätt och rolig att göra tillsammans. Vill ni ha en extra utmaning? Gör pastan själv. 

Lycka till!

Skär svampen i lövtunna skivor och lyft smaken av skog med italienska örter såsom mejram och papparmynta. En hint av citronzest och en knivsudd färsk grön chili bryter igenom krämigheten och får det att spritta till i både näsa och gom.

Gör så här:

  1. Ställ i en stor pastakastrull med vatten på spisen. Sätt på värmen.
  2. Skär svampen i tunna skivor.
  3. Finhacka en av vitlöksklyftorna och krossa den andra under kniven.
  4. Finhacka en bit färsk chili, gärna grön. (Obs! bara en hint hetta.)
  5. Häll rejält med olivolja i en stekpanna, lägg i vitlök och chili. Stek försiktigt.
  6. Lägg i svampen och smöret. Salta.
  7. När vattnet kokat upp, salta och lägg i pastan.
  8. När svampen är stekt och det känns lite torrt i pannan, sleva över lite pastavatten.
  9. Riv zest från en liten ekologisk citron. Hacka pepparmyntan.
  10. Häll i grädde, zest och örter i svampen och blanda runt.
  11. Häll av pastan och spara lite pastavatten. 
  12. Häll i pastan i svampsåsen, rör runt och blanda i ytterligare lite pastavatten om det behövs. Låt koka samman en liten stund. 
  13. Riv över parmesan och servera subito!

Ingredienser (4 pers)

500 g karljohanssvamp eller annan blandsvamp

2 vitlöksklyftor, en lätt krossad en finhackad

Olivolja

50 g smör

1/2 dl grädde (kan uteslutas)

Pepparmynta & mejram (eller stenkyndel om du hittar, kallas nepitella i Italien och är toppen med svamp.)

1 citron

En liten bit färsk grön chili

250 gram tagliatelle, gärna färsk då den suger upp såsen bättre

Parmesan

Vintips!

Servera till ett vitt vin med stor kropp i balans med en frisk syrlighet. Testa ett chardonnay från södra bourgogne eller ett vin gjort på druvsorten carricante som vuxit på Sicilien. En annan god kombination till svamp är orangevin, ett vitt vin som fermenterats tillsammans med druvans skal och därför fått kraft i både färg och smak.

Den som föredrar ett rött vin är vårt tips att välja ett lätt, friskt och juice-igt, kanske på pinot noir, nerello mascalese från Sicilien eller gamay.

Buon apetito!

Se de viner som är mest populära just nu och gör din beställning. Snabb leverans hem till dörren! 

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept