Mat och Öl i kombination

Att matcha öl och mat är inte det lättaste. Främsta anledningen till det är ölets beska. Men när smakbryggan sitter blir det helt klart en oslagbar kombo!

Hur bör man tänka

En bra sak med öl är kolsyra. Den kan skapa riktigt häftiga smakupplevelser i kombination med rätt mat. Kolsyran bryter nämligen den feta känslan i maten och harmoniserar även med de allra flesta andra konsistenser som mat kan ha.

För att hitta de bästa smakbryggor och de finaste kombinationer, är det bra att börja med att ha koll på ölet i fråga. Börja med att dofta. Fundera på specifika aromer och sedan smaka. När du smakar på ölet bör du tänka på dess fyllighet, vilka smaker sticker ut? Men framförallt måste du tänka på beskan. Om ölet har en kraftfull beska bör maten du ska servera till inte ha någon beska alls.

Nedan tipsar vi om vilken mat som passar med olika ölstilar

Citrusfriskt

Ljusaste lager och ljus veteöl 

De allra ljusaste lageröl och vitaste veteöl domineras av frisk citrus, samt har en minimal beska och passar de väldigt bra till chilihetta. Därför är det väldigt tacksamt att servera dessa öltyper till stora delar av det asiatiska köket, då de ofta innehåller just hetta. En annan fin kombo blir det med salt chark och picklade grönsaker.

Smakrikt

Medelljus lager och ljus ale i belgisk stil

Dessa öltyper tenderar att ha en kraftfullare smak och mer sötma, samt fylligare kropp än de allra lättaste lagerölen. Därför passar de bra med exempelvis pizza och hamburgare, både på grund av sälta och fett i maten som gifter sig bra med ölets densitet och dess sötare karaktär.

Floralitet och beska

IPA, APA och Saison

En av grundsmakerna som inte jobbar på samma sätt som de övriga är beska. Det är nämligen så att när beska möter beska ökar de tyvärr på varandra istället för att harmonisera. Därför kan det vara svårt att kombinera den beskaste IPA eller APA med mat som har stekts eller grillats. Generellt har nämligen stekyta en lätt beska. Dock dämpar, samt harmoniserar sälta mot beska och därför passar salta snacks bra,  t.ex. dillchips och charkbricka. En annan lyckad kombo blir det med råa eller halstrade skaldjur.

Rostad karaktär

Brun belgisk ale, mörk lager samt mörkare veteöl

Dessa ölsorter brukar tendera att ha en mer rostad ton, vilket ger tydligare karaktär. De brukar även ha något högre beska men har söt honung och rostat bröd i smaken. Därför är dessa ölsorter husmanskostens bästa kompisar. Allt från raggmunk och fläsk, till köttbullar och vidare till den salta skomakarlådan med salt sky och krämig potatispuré. Glöm inte knäckemackan med en god lagrad ostbit på toppen. Detta är även de öltyper som passar bäst att servera till julbordet.

Mörkt och friskt

Bayerskt, Stout och dunkel

Med sin kraftfullt mörka färg är det lätt att bli lurad, att dessa ölsorter skulle vara tjocka och trögflytande, men i själva verket är de friska och faktiskt lätta i smaken. Perfekt ackompanjerat till ostron och andra råa skaldjur. De är faktiskt även den bästa sippölen till den som uppskattar dessa öltypers mjuka kolsyra. 

Mörkt och kraftfullt

Porter, chocolate stout, extra IPA

Här har vi ölens kanske kaxigaste skara. De tar inte mycket hänsyn till det som ska serveras på tallriken, utan de är allt som oftast bäst som stjärnfyllda ensamseglare, speciellt den kaxiga IPA-stilen med kraftfull beska. 

Porter och chocolate stout passar dock väldigt fint ihop med olika viltanrättningar som älgrytor, dovhjortssadel och många andra därtill. 

Har ölet inte för utpräglad beska passar de även väldigt bra tillsammans med en bit mörk choklad, eller till desserter som innehåller choklad. Exempel kan vara fyllig chokladfondant, men också väl passande till olika dessertostar.

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept