Lasagne med pumpa
Pumpalasagne är som en kram för dina sinnen på årets läskigaste dag. Varva lager av pasta, krämig bechamelsås, ost och mjuka pumpatärningar som doftar muskot och italienska örter. Bästa Halloween-maten för både stora och små.
Ska du göra en pumpalykta till Halloween och har svårt att hitta ett bra recept på vad du ska göra med innehållet? Vi har svaret. Vår pumpa-lasagne doftar kanel, kardemumma och italienska örter. Dessutom gör den söta pumpan, den krämiga vita såsen och massor av mozzarella att den blir helt oemotståndlig. Inte alls svår att laga. Förberedelserna tar cirka 40 minuter följt av cirka 30 minuter i ugnen.
Sätt igång!
Gör så här:
- Börja med béchamelsåsen. Häll mjölken i en kastrull, tillsätt muskot, salt och svartpeppar. Koka upp.
- Under tiden, i en annan kastrull, smält smöret och tillsätt mjölet. Rör om snabbt med en visp tills det blir fint gyllene.
- Tillsätt den varma mjölken medan du vispar. Koka tills béchamelsåsen har tjocknat. Ställ åt sidan.
- Dags att förbereda pumpan. Ta bort skal och frön. Skär i 1 cm stora tärningar.
- Hacka en kvist rosmarin fint och lägg den i en kastrull med olja och de skalade och krossade vitlöksklyftorna. Låt oljan ta smak en stund på medelhög värme (var försiktig så att vitlöken inte bränns!) och tillsätt sedan den tärnade pumpan.
- Tillsätt salt, peppar och muskotnöt. Rör om ordentligt och lägg på ett lock. Sänk temperaturen och låt koka i 15-20 minuter. Pumpan frigör vätska så du behöver inte tillsätta vatten. Kontrollera ändå att den inte torkar ut och rör om då och då. Pumpan ska koka tills helt mjuk.
- Skär mozzarella-osten i små tärningar medan pumpan kokar.
- När pumpan är färdigkokt häll hälften av den i béchamel-såsen och rör om.
- Dags att komponera lasagnen: lägg ett lätt lager pumpa-béchamelsås på botten av en 20x30 cm stor form, lägg 3 pastaplattor bredvid varandra och strö över mer pumpa-béchamelsås. Tillsätt lite tärnad pumpa, mozzarella och parmesan mellan varven. Täck med pastaplattor och upprepa i 5 lager.
- Toppa även det sista lagret väl och lägg salviablad ovanpå. Peppra, salta och rigla över lite olja.
- Grädda i förvärmd ugn i 180° i ca 30 minuter.
- Ta ut ur ugnen och låt svalna i några minuter.
- Servera!
Ingredienser (form 20x30cm)
ca 15 st lasagneplattor
Mozzarella 4 st à 125 gram
150 gram riven parmesan
Olivolja
Salvia
Svartpeppar
Bechamelsås
1 liter mjölk
100 gram smör
1 2/3 dl vetemjöl
Muskotnöt
Salt
Till pumpafyllningen
1,8 kg pumpa
3 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
1 kvist rosmarin
1/2 tsk kardemumma
1/2 tsk kanel
1/2 tsk muskotnöt
Salt
Svartpeppar
Vintips!
Servera ett fruktigt vin till. Ett vitt gjort på druvsorten Grüner Veltliner från Österrike t.ex., eller ett kraftigare Sauvignon Blanc från Nya Zeeland som lagrats på ekfat. Gott även till ett lättare, rött vin såsom ett på druvsorten Pinot Noir eller Gamay.
Buon apetito!
Se de viner som är mest populära just nu och gör din beställning. Snabb leverans hem till dörren!
Relaterade produkter
-
Pierre Ponnelle Chardonnay 2022
109kr
149kr
-
Terre di Mario Pinot Grigio 2022
109kr
129kr
-
Gerharz Rheinhessen Riesling Trocken 2021
109kr
129kr
-
Vinho Verde Loureiro 2022
109kr
149kr
-
Lapis Luna Chardonnay 2021
179 kr
-
Aristocratico Pinot Grigio 2022
119kr
149kr
-
Vulcani d´Italia Etna Bianco 2021
159kr
199kr
-
Fonte Real Branco 2022
109kr
149kr
-
Terre di Mario Collezione
829 kr
1 032 kr
-
Pierre Ponnelle Collection
1 169 kr
1 471 kr
-
Duca di Saragnano Vecciano Toscana Bianco 2022
169kr
249kr
-
Riesling Starter Pack
999kr
-
Broglia Il Doge Gavi 2022
169 kr
-
Te Toka Sauvignon Blanc 2022
159 kr