Hummerpasta

Recept på hummerpasta såsom i Italien med vitlök färsk tomat och hemlagad fond. Få ingredienser och en stor dos kärlek i köket är allt du behöver. 

Världens godaste hummerpasta är inte särskilt svårt att laga. Gör det en gång och sen är du proffs. Med det här receptet får du till en grym kombination där vitlök, färsk tomat och vitt vin lyfter smaken av hummer till en ny nivå. På skalen kokar du en fond som blir basen till såsen. 

Vintips: Den här krämiga pastan blir ännu lyxigare om serverad med ett glas Champagne. Testa även gärna ett friskt och lätt ekat vitt vin gjort på Chardonnay eller ett klassiskt friskt och ej ekfatslagrat Chablis på samma druvsort.

Gör så här

  1. Plocka ut köttet ur hummern. Knäck där det behövs och glöm inte klorna. Samla allt hummerkött på ett fat och ställ åt sidan. 

  2. Lägg skalen i en kastrull tillsammans med vattnet och en nypa salt. Koka ned till hälften så att alla smaker koncentreras. Sila bort skalen och ställ åt sidan.

  3. Skär körsbärstomaterna på mitten. Ställ åt sidan. 

  4. Hacka scharlottenlöken fint. Skala vitlöken och tryck till under kniven så den krossas. 

  5. Värm en rejäl mängd olivolja tillsammans med en klick smör i en stor stekpanna. Lägg ned sharlottenlök och vitlök samt en knivsudd chili. 

  6. Stek i några minuter och var noga med att inte bränna löken. 

  7. Lägg i tomaterna med snittytan nedåt. När varma, tryck till lätt med sleven och se hur saften blir till simmig sås. 

  8. Häll i vin och höj värmen. Låt koka ned något.

  9. Häll ned vätskan från hummerskalen och rör om. 

  10. Smaka av med salt och chili. Låt puttra på svag värme. Stäng av när du tycker det ser lagom såsigt ut. Plocka bort vitlöksklyftorna. 

  11. Koka upp pastavattnet. Tillsatt salt. Koka pastan "al dente" (lite kortare än vad som står på paketet.)

  12. Lägg hummerköttet i stekpannan och rör ned pastan tillsammans med en skvätt pastavatten. 

  13. Garnera eventuellt med lite färsk persilja. Servera och njut! 

  14. Obs! Pasta med skaldjur serveras INTE med parmesan. 

Ingredienser

4 personer

  • 1 st hummer
  • 0,5 l vatten
  • ca 10-15 körsbärstomater
  • 3 st schalottenlökar
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 0,75 dl vitt vin
  • smör, olja, salt och chili
  • 300 gram Linguine

Tips! Linguine är en slags platt spaghetti som är extra god till såser som innehåller skaldjur. Koka den lite kortare än vanligt så får du den där äkta italienska känslan.

Mer från Recept

Visa mer från Recept