• Fri frakt hem till dörren
  • Trygg e-handel
  • Kundbetyg 4.6 / 5 • 37 401 omdömen
  • Nöjd kund-garanti

Varukorg

Att betala
Till kassan

Därför är Riesling världens bästa matvin!

Kategorier: Vinskolan

Rieslingvinet är idealiskt som matvin och har en smakbredd som passar en rad olika maträtter. Här förklarar vi hur du matchar vinet på bästa sätt och varför du alltid ska ha en flaska Riesling på kylning!

Främsta anledningen till Rieslings storhet är den extremt matvänliga smakprofilen.

Allt från den lätta- till den fylliga kroppen, det knastertorra - till det söta, den genomgående stora fruktaromatiken och den alltid så friska syran. Det är dessa egenskaper som gifter sig så fint med Rieslingviner. Faktiskt till och med till de mest umami-stinna och kryddheta maträtter. 

Nedan kommer vi tipsa om 3 stilar på Rieslingviner till olika mattyper.

1. Asiatiskt:

I många av de asiatiska köken använder man sig av soja samt kryddhetta och inte många vinstilar orkar stå upp emot den umami-stinna sojan.

Därför är Rieslingvinet din räddare. Speciellt om det innehåller en lätt sötma, en frisk syra och kraftfull fruktighet. Med alla de komponenterna så kommer vinet klarar av att hantera den skarpa umamin. 

Innehåller maten kryddhetta och vinet har den minsta antydan till tanninstruktur så ökar känslan av hettan i maten upphöjt till *10 samt att all frukt i vinet dör. Riesling har ingen tanninstruktur så välj gärna ett glas fruktdrivet Riesling med en lätt restsötma och frisk syra så kommer hettan harmoniseras och frukten i vinet kommer helt till sin rätt.

Ett exempel på bra val av Riesling är en Kabinett från Mosel, Tyskland.

2. Skaldjur:

Skaldjur kan varieras i all oändlighet men oavsett vilka skaldjur du faktiskt väljer är Riesling ett säkert kort att förlita sig på. Speciellt till havets läckerhet i form av färska räkor.

Här har vi sälta från lagen som räkorna kokat i samt den naturliga umami som finns i räkans smak. Här passar en torr, krispig, frisk, mineralisk och fruktdriven Riesling perfekt!

Ett exempel på bra val av Riesling är från Wachau, Österrike.

3. Ostbricka:

Om du, likt oss, älskar ost i alla dess former och inte vill behöva välja ett nytt vin till varje ostsort så är återigen Riesling det bästa valet. För det är så fint att Riesling faktiskt är det vin som passar genomgående för alla olika typer av ostar.

Bäst blir det när du väljer en Riesling med hög syra och restsötma. Anledningen är att syran bryter den feta texturen i osten, samt med hjälp av frukten dämpas umami-känslan och ingenting kommer störa ut några smaker, utan allt harmoniserar istället perfekt.

Ett exempel på bra val av Riesling är en Beerenauslese från Pfalz, Tyskland.

Sommelierens tips: Ha alltid kylen preppad med minst en flaska krispig Riesling. Då är du väl förberedd att matcha en rad olika maträtter och många Rieslingviner är dessutom utsökta även som sällskapsvin!

Relaterade produkter