Dags för skörd!
Att korka upp ett väldoftande vin och fylla glasen är underbart, men druvans väg till flaskan är allt annat är kort. Nu under tidig höst är det skördetider på norra delar av jordklotet och årets druvor lägger grunden för många kommande viner.
På norra delen av jordklotet (Europa och Nordamerika) skördar vingårdarna sina druvor mellan september – november. På södra delen av jordklotet (Sydamerika, Afrika och Australien) skördar vingårdarna i februari – april.
Avgörande timing
Skördetider är vanligtvis en mycket hektisk period för vinmakare. Det är viktigt att druvorna skördas vid rätt tillfälle - inte fört tidigt men inte heller för sent. För att avgöra när det är dags för skörd brukar man titta på följande tre parametrar hos druvorna:
-
Syranivå
-
Sockerhalt
-
Tanninhalt
För att undersöka druvornas värden brukar man analysera druvjuicen med olika mätverktyg men även genom att smaka av druvorna och titta på deras färg.
Om druvorna skördas för tidigt riskerar vinet att få en syrlig och omogen smak. Om de skördas för sent kan en del av vinets syra och spänst försvinna.
Anpassade metoder
Själva skörden av druvorna sker antingen för hand eller med hjälp av maskiner. Valet av metod beror helt på omfattning, förhållanden, vinmakarens preferens och tradition. Båda metoderna har sina fördelar, men även nackdelar.
Skörd för hand
Skörd för hand gör det möjligt att gallra bort de klasar som inte håller måttet för produktion i det allra tidigaste stadiet. Detta kan spara tid och innebär dessutom en mer varsam hantering av druvorna. Däremot är processen manuell och tidskrävande, även kostsam i form av arbetskraft. Handskörd innebär hårt arbete, inte sällan under nattetid då temperaturerna är som svalast och motverkar en för tidigt påbörjad jäsningsprocess.
Maskinskörd
Maskinskörd går givetvis snabbare men innebär vanligtvis även en stor investering för vingården. Dessutom är det också en fråga om framkomlighet - många odlingar befinner sig på sluttande eller ojämn mark vilket kan göra det svårt att genomföra en maskinell skörd. Att skörda med hjälp av skördemaskiner är dock mycket vanligt, idag skördas cirka 60% av franska viner med maskin.
När skörden är genomförd gäller det att så snabbt som möjligt påbörja själva framställningsprocessen. Nu ska druvorna sorteras, avstjälkas, krossas, macereras, pressas och jäsa för att sedan lagras. Skördens avslut är även en tid för festlighet i form av stora skördefester med mat och dryck då samarbete och hårt jobb firas.
Relaterade produkter
-
Svartberget IPA-rör
119kr
-
Svartberget Lagerrör
99kr
-
Bäst i Test - Lagertömning
899 kr
1 331 kr
-
Mustigt rött till fyndpris
1 099 kr
1 530 kr
-
Fynd från Italien
999 kr
1 400 kr
-
Bubbel till pangpris
999 kr
1 241 kr
-
Nyfiken på appassimento
999kr
-
Vitt & rosé under hundralappen
1 199kr
-
Kristians favoritfynd
999 kr
1 741 kr
-
Vita viner under hundralappen
999 kr
1 330 kr
-
Bubbelfynd under hundringen
999 kr
1 250 kr
-
Rosépremiär x 9
1 099kr
-
Rött vin på en budget
999 kr
1 330 kr
-
Rött vin under hundringen x 12
1 199kr
-
Italien under 100-lappen
1 199 kr
1 568 kr
-
Rosé under 100-lappen
1 199kr
-
Galanti-bubbel x 12
1 299kr
-
6-pack fyndvin
599 kr
944 kr
-
Små flaskor från Italien
799 kr
1 299 kr
-
Upptäck sauvignon blanc
999kr