Brut

(115)

Brut, extra brut och brut nature - vad menas med det? Vi reder ut begreppen kring hur bubbelvins söthetsgrad klassificeras.

Vad betyder ”brut”?

Brut är ett torrt mousserande vin. Ordet ”brut” betyder ”rå” på franska och används för att beskriva hur sött ett mousserande vin är. Om det står ”brut” på etiketten betyder det att vinet inte får ha mer än 12 gram socker per liter. 

Vad är det för skillnad på ”brut” och extra brut”?

För att ett mousserande vin ska få skriva "extra brut" på etiketten får det inte ha mer än 6 gram socker per liter. Ett "extra brut" är alltså ett torrare mousserande vin än ett ”brut”.  Om du älskar riktigt torrt bubbel ska du leta efter ett med beteckningen ”brut nature” eller "dosage zero", det innehåller nämligen mindre än 3 gram socker och ibland ingenting alls.

Vad innebär det att ett vin är brut?

Det handlar om hur mycket socker som finns kvar i ett bubbelvin. Under jäsningen förvandlas socker till alkohol och ju längre ett vin får jäsa desto mindre socker och ju mer alkohol får vinet. Det är vinmakaren som bestämmer när det är dags att stoppa jäsningen. "Brut" är en benämning på hur mycket restsötma som finns kvar i ett bubbelvinet. För att till exempel en champagne ska få kallas "brut" får den max innehålla 12 gram restsötma per liter.

Vilka typer av vin kan klassificeras som brut?

Brut är en beteckning som används för mousserande viner - champagne, cava, prosecco, spumante, metodo classico, sekt och så vidare. 

Hur smakar ett brut/torrt mousserande vin?

Ett bubbel som klassas som ”brut” upplevs inte som ett sött vin, snarare torrt, men runt och mjukt. Testa att prova ett ”brut” mot ett ”extra brut” och ett ”brut nature” så kommer du att känna skillnaden. Annars är det vanligt att ett brut upplevs som ett ganska torrt bubbel. 

Vilken mat passar till ett vin som är brut?

Eftersom det har en lite rundare smak än ett helt torrt bubbelvin passar brut utmärkt till till exempel asiatisk mat. Hetta och lite sötma i maten matchas riktigt bra till ett mjukt bubbel som detta. Bubblorna gör även att gommen fräschas upp efter varje tugga - något som blir extra bra till mat som friterats. Den här typen av vin är även gott att dricka som aperitif innan maten då det är direkt charmigt och drickvänligt, även utan mat.

Kan man lagra ett vin som är brut?

Ett vins lagringsvänlighet bestäms inte av mängden socker utan av vinets kvalitet. En fin champagne av en bra årgång som klassificerats brut går jättebra att lagra. Ett enklare prosecco med samma sockerhalt däremot, är gjort för att drickas ungt och fräscht.

Vad innebär dosage?

Dosage är när man tillsätter en liten mängd druvmust och socker till ett vin innan flaskan försluts för vidare jäsning till ett bubbelvin. Det görs för att balansera den friska syran och mata jästen för att få igång jäsningen en andra gång. Det är även vid det tillfället som vinmakaren får tänka till gällande vinets framtida sockerhalt.

Diagram över söthetsgrad i bubbel - på olika språk

Här har vi listat hur mousserande vin indelas - från torraste till sötaste. På franska, tyska, italienska och spanska. Det franska namnet används ofta även i andra länder.

  1. brut nature / naturherb / dosage zero (brut zero) / bruto natural : 0-3 gram per liter
  2. extra brut / extra herb / extra bruto: 0-6 gram per liter
  3. brut / herb / bruto: under 12 gram per liter
  4. extra dry / extra trocken / extra seco: 12-20 gram per liter
  5. sec / trocken / secco / dry: 17-35 gram per liter
  6. demi-sec / halbtrocken / abboccato / medium dry / semi seco: 33-50 gram per liter
  7. doux / mild / dolce / dulce/ sweet: 50 gram per liter och uppåt
Ladda in fler produkter +

Visar 24 av 115 produkter