Brut

Kategorier: Vinskolan

Extra Brut, Brut, Extra dry, eller Brut Natur?

Inte alltid det lättaste att utläsa ett mousserande vins torrhetsgrad genom att bara titta på etiketten.

Vad betyder egentligen Brut?

Nu ska vi försöka reda ut och förenkla det hela något. 

Först och främst, en fråga som vi väldigt ofta får till oss på Vinoteket.com, är om “Extra Dry Prosecco” är lika torrt som “Extra Brut Champagne”? Svaret på den frågan är absolut nej. Men vi kommer tillbaka till det lite senare.

Vad är dosage?

Något som allt som oftast stämmer är att mousserande vin har en något högre sockerhalt än ett stilla vin (såklart med undantag). Detta kommer sig av att man tillsätter dosage efter jäsning. Vad är då dosage?  

Dosage är när man tillsätter en liten mängd rent socker till vinet innan flaskan försluts, detta för att smaken ska bli balanserad och syran inte för frisk. För att en Champagne ska få kallas just Brut får den max innehålla 12 g/l restsötma.

I Champagne råder ett hårt och svalt klimat vilket gör att druvorna har svårt att komma upp i tillräckligt hög sockerhalt och både med anledning av de druvor som används, vilket är Chardonnay, Pinot Noir eller Pinot Meunier som samtliga har en naturligt frisk syra, samt just det svala klimatet.

Antingen gör man mousserande vin enligt den traditionella metoden, så som man alltid gör med till exempel- Champagne, Crémant, Cava, Cap Classique och i Franciacorta. Det innebär att man tillsätter jästen precis innan flaskan försluts med en kapsyl och då startar en jäsningsprocess igen, vilket är det som skapar bubblorna. Efter vinet fått jäsa klart och man har avlägsnat jästkronan så tillsätter man dosage vilket är en blandning av druvmust och socker innan korkförslutningen. Den vanligare metoden kallas tankmetoden. Det innebär att jäst, vin och socker får jäsa i en trycktank och där blir det stilla vinet till det bubblande. Denna metod används till exempel för att framställa det Italienska Prosecco samt Sekt-vinerna från Tyskland. Brut betyder rå och Sec betyder torr vilket förvirrar det hela eftersom Brut är det ord fransmännen använder sig av vid de torraste av Champagner och Sec till de lite sötare.

Ett vin som producerats inom EU måste alltid ange vinets söthetsgrad och när man anger söthetsgraden. Utanför EU använder man sig av samma termer på etiketten men som sagt inte alltid så lätt att förstå benämningarna då de kan vara förvirrande när det står Brut på flaskan men faktiskt inte alls behöver innebära att vinet är just torrt. Se listan nedan för hur många gram per liter som är tillåtet inom de olika benämningar.

Betydelse förklarat med gram

brut nature / naturherb / brut zero / bruto natural /zero dosage under 3 g/l: Inget tillsatt socker

extra brut / extra herb / extra bruto: 0-6 g/l

brut / herb / bruto: under 12 g/l

extra dry / extra trocken / extra seco: 12-20 g/l

sec / trocken / secco / dry: 17-35 g/l

demi-sec / halbtrocken / abbocato / medium dry / semiseco: 33-50 g/l

doux / mild / sweet / dulce: 50 g/l och uppåt

Relaterade produkter