• Fri frakt hem till dörren
  • Kundbetyg 4.6 / 5 • 20 542 omdömen
  • Nöjd kund-garanti

Beaujolais vadå?

Kategorier: Vinskolan

Alla pratar om Beaujolais Nouveau, men vad är det för något?

Beaujolais Nouveau är en enorm årlig fest i Frankrike och sedan några år tillbaka; världen över! Det är nämligen då Beaujolais Nouveau släpps till allmänheten och det är alltid den tredje torsdagen i november.

DET NYA VINET

Beaujolais är ett distrikt i södra delen av den franska vinregionen Bourgogne.“Nouveau” betyder ny eller nytt på franska. Beaujolais Nouveau innebär alltså det nya vinet. Vinet från detta år helt enkelt! Vinerna som släpps nu var vindruvor för lite mer än 2 månader sedan!

Vi tar det igen:

Beaujolais: Distrikt i Bourgogne, Frankrike

Nouveau: Ny

Och Beaujolais mest populära druva är: Gamay. Vilket också är den druva man gör Beaujolais Nouveau på.

INGET LAGRINGSVIN

Att släppa ett vin så här snabbt efter en druvplockning och fermentering, är egentligen inte så vanligt. Man väntar helst några månader till så man kan låta vinet få åldras lite. Jäsa lite. “Beaujolais Nouveau” är därför en chans för vinmakaren att se hur just detta års skörd ser ut. Det är därför ett vin som ska drickas direkt och inte sparas mer än ett år!

FÅR EJ ÖPPNAS FÖRE DEN TREDJE TORSDAGEN I NOVEMBER

Efter midnatt, den 19:e November 2020, är det officiellt. Beaujolais Nouveau har anlänt och kan säljas! Flaskorna får nämligen inte öppnas före den tredje torsdagen i november, men redan nu kan du beställa vårt exemplar från producenten P. Ferraud & Fils.

Läs mer om Beaujolais Nouveau här