• Fri frakt från 799 kr
  • Trygg e-handel
  • Kundbetyg 4.6 / 5   52 070 omdömen
  • Nöjd kund-garanti

Att välja “gå-bort-vinet”

Att välja vin till någon du inte känner så väl är inte alltid det enklaste. Exempel kan vara till svärföräldrarna, jobbarkompisen eller som “tack för hjälpen”. Är personen ifråga en inbiten vinentusiast eller någon som bara tycker om att ta sig ett gott glas vin? Se våra tips nedan på hur valet kan bli enklare.

Välj säsongsbetonat

Ett säkert kort är att välja vin efter säsong. Exempelvis äts det ju en hel del mustiga grytor under höst och vinterhalvåret, vilket gör att ett mustigt rödvin brukar landa bra som present. Är det vår så bjuder säsongen på krispiga vårprimörer vilket gör att ett krispigt och torrt vitt vin ofta uppskattas. Vid Sommar och sol då avnjuts både ett och annat glas bubbel vilket känns lite lyxigt. Alternativt ett rött fylligt och mustigt grillvin som passar kött, burgare och goda korvar  som läggs på grillen. Så ett rött vin fyller sin plats även under månaderna då solen behagar att titta fram. 

Säkraste kortet: Bubbel 

Bubbel känns alltid festligt och om personen i fråga inte gillar bubbel så är det en bra bas för en läskande bubbeldrink. Om du inte tänkt lägga en förmögenhet på bubblet ifråga så är ett tips att hellre köpa en lite dyrare Cava, en Cap Classique från Sydafrika, eller något annat kvalitets-bubbel gjort enligt den traditionella metoden, det brukar vara bra mycket bättre än de billigaste Champagnerna. Mer vin för pengarna helt enkelt!

Ditt favoritvin!

Det är alltid en god idé att utgå från dina egna smakpreferenser. Det känns personligt och genuint. Kanske har du någon rolig anekdot som du läst om vingården och kan prata gott om vinet. Har du lite tur så öppnas flaskan redan under kvällen så att du också får avnjuta det goda vinet. Om det råkar vara dejten du ger flaskan till och personen ifråga faktiskt uppskattar ditt favoritvin så är det också ett väldigt gott tecken för framtiden.  

Matcha vinet med favoritmaten

Ta reda på favoritmaten och matcha vinet därtill. Är det en person som gillar att grilla så är Zinfandel eller en fylligare Merlot ett säkert kort. Är det Asian fusion som är favoritmaten så är en fruktig Riesling perfekt och har vi med en ost- och chark-älskare att göra så väljer du en hantverksmässig Amarone. Till personer som gillar sötsaker så passar det utmärkt med ett sött dessertvin

Inslagen flaska och handskrivet kort

Ett vin inslaget i cellofan eller med ett presentsnöre runt höjer känslan för mottagaren och visar att du lagt ner tid och tanke på din present. Lägg till ett kort där du skriver hur vinet bäst ska avnjutas och vilken typ av mat som passar till. Enkelt, men skapar en personligare upplevelse!

Måste man öppna vinet man själv får i gåva?

Enligt kutym är det faktiskt rätt att öppna flaskan som du fått i gåva under middagen, men såklart är det okej att spara undan vinet om du redan planerat den perfekta drycken till måltiden. Men en sak är säker vin smakar alltid bäst i rätt sällskap så vårt tips till dig är; spara inte undan vinet du får i present för länge utan öppna hellre upp den fina flaskan och njut tillsammans. Vem vet, nästa middag kanske samma person tar med sin personliga favorit som gå-bort-vin till middagen när du så generöst delade med dig av vinet gången innan.

Relaterade produkter

Mer från Vinskolan

Visa mer från Vinskolan