• Fri frakt hem till dörren
  • Trygg e-handel
  • Kundbetyg 4.6 / 5 • 33 495 omdömen
  • Nöjd kund-garanti

Varukorg

Att betala
Till kassan

Beräkna antal glas vin till festen

Kategorier: Vinskolan

Oavsett om du bjuder in till stor fest eller liten middagsbjudning så är det alltid skönt att ha ett humm om hur mycket vin du bör införskaffa. Nedan tipsar vi om vad du kan tänka på för att beräkna rätt antal glas till festen.

Att beräkna hur mycket dryck som kommer att gå åt till en tillställning - stor som liten - kan vara knepigt. Men med rätt planering kan du träffa rätt och dessutom hålla nere kostnaden utan att tumma på den festliga känslan.

Bubbel

Mousserande vin är ett vanligt inslag för att sätta guldkant på de flesta festliga tillfällen. Oavsett om det är en välkomstdrink eller dessertbubbel som serveras har vi tips! 

De vanligaste glasen att servera bubbel i är så kallade flute-glas. Dessa långsmala glas rymmer en mindre mängd dryck än de flesta andra vinglastyper. Därför får man ut fler glas bubbel än vanligt vin per flaska. 12 cl är en vanlig beräkning vilket blir 6 glas på en flaska. 

Det man bör tänka på är att bubbel allt som oftast serveras på välkomstskålen samt under mingeltiden. Det gör att man gärna vill kunna fylla på glasen med lite färska bubblor efter en stunds umgänge. Så för att vara säker på att det ska räcka så bör man räkna med ungefär två glas per person (ca 20 cl) eftersom att man sällan fyller andra glaset upp till kant. 

Sammanfattning: Ca 3,5 personer per flaska bubbel. 

Tips! Ett kul inslag kan vara att göra drink på ditt bubbel och det behöver inte alls vara varken komplicerat eller tidskrävande. Enkelt och gott exempel; droppa några cl koncentrerad flädersaft, alternativ persikojuice, i botten på glaset - då räcker det mousserande vinet längre. Detta går minst lika bra att göra på ett alkoholfritt mousserande.

Vin till förrätten

Förrätten är den rätt som oftast går snabbast att äta under middagen. Då har gästerna hunnit bli hungriga av allt pratande och väntande. Till den rätten räcker oftast ett glas vin. Oavsett små eller stora glas så brukar vinglas vara något större än de glas avsedda för mousserande vin och därför räknar man ca 15 cl per glas.

Sammanfattning: 5 glas och således 5 gäster per flaska.

Vin till varmrätten

Varmrätten är den största rätten och således den del av måltiden som tar längst tid att avnjuta. Därför bör man räkna med två glas vin per person. Alla dricker ju inte vin så tar du lite höjd för de som eventuellt dricker kommer det även finnas lite extra att fylla på till den gäst som sköljer ned var tugga med vin. 

En lagom mängd att beräkna är två glas per person samt ett extra glas per flaska till den törstige.

Sammanfattning: Två personer per flaska vin. 

Tips! Se alltid till att ha vattenkannor välfyllda på bordet. Helst både stilla och kolsyrat vatten så slipper dina gäster dricka bort törsten med det dyrbara vinet.

Efterrätten 

Nu börjar mättnaden antagligen infinna sig både vad avser dryck och mat. Men det är alltid trevligt att skölja ned desserten med något litet i glaset. Beroende på vilken efterrätt du väljer så skiljer sig drycken åt, men det brukar räcka med 6-8 cl för att avsluta middagen. 

Sammanfattning: 1 flaska till ca 9 personer. 

Alkoholfria alternativ

Glöm inte bort de gäster som inte dricker alkohol. Det är alltid roligt att gå på fest och bli bjuden på något som liknar vad de andra dricker och som självklart smakar gott.

Relaterade produkter