Anka med plommonsås

Anka med Plommonsås 

En av våra absoluta favoriter är saftig anka med plommonsås och krispig hasselbackspotatis. Till det serverar vi ett friskt och fruktdrivet rött vin med en medelfyllig kropp.

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150°C.
  2. Kärna ur alla plommon. Skär i mindre bitar, bryn lätt med sockret utan att bränna, slå på vinet och koka sedan upp tillsammans med övriga ingredienser i 30 minuter. Skumma eventuellt om det bildats skum på ytan. låt sedan sjuda på låg värme, sila av precis innan servering (ju längre såsen får tillagas desto mustigare blir den)
  3. Skär försiktigt rutmönster i skinnet på ankbröstet (får ej gå igenom till köttet) Salta och peppra. Stek i medelvarm panna ca 10 minuter på skinnsidan . Lägg i en ugnsfast form och ställ i ugnen till innertemperatur 58°C, detta tar ca 15-20 minuter. Ta ankan och låt den vila under folie i 15 minuter. Stek sedan bröstet igen på skinnsidan så det åter blir krispigt. Skiva upp ankan i ca 1 cm tjocka skivor och servera med plommonsås och hasselbackspotatis. Slå upp ett stort glas fruktdrivet vin med en frisk syra och avnjut till ditt verk. Till exempel så är Pinot Noir- druvan en riktigt bra kompis!

Servera med kärlek!

Ingredienser (4 portioner)

Anka

  • 800 gr ankbröst

Plommonsås

  • 1/2 kg plommon
  • 1 krm malen kanel
  • 5 vitpepparkorn.
  • 1,5 msk kalvfond
  • 4 nejlikor
  • 1/2 l fruktigt rödvin (utan ekfatslagring)
  • 2 msk muscovadosocker
  • 1 msk balsamvinäger
  • 1 finhackad vitlöksklyfta

Till servering

  • Gärna hasselbackspotatis

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept