Alain gör rosé i Saint Tropez

Alain tycker att rosévin kan vara så mycket mer än ett enkelt vin att dricka iskallt med en näve isbitar. Hans egna viner (gjorda på jet-set-druvor från Saint Tropez) har beskrivits som "i stil med lyxig, vit bourgogne, fast rosa".

Fine wine-vinmakaren Alain gör rosévin på den enda vingården innanför stadsmurarna i staden San Tropez – Les Vignobles Torpez. På sitt eget sätt. Med vinodling i grannarnas små trädgårdar och med ett helgon som musa.

Chansen som inte finns

Vinmakaren Alain Guichet kom till San Tropez från Loiredalen 2012 med stora erfarenheter i bagaget och ännu större drömmar. Han fick ”en chans som inte finns” som han utrycker det själv.

– Jag fick börja helt från början. Från valet av tankar och nyplantering av vinfält, till design av vinflaskorna, berättar han.

Han förklarar också att det vanligtvis, när en vinmakare kommer till en ny arbetsplats, handlar om att ta sig an uppgiften att förvalta det som gjorts tidigare.

Vindruvor från bakgården

Vingården, som är den enda innanför staden Saint Tropez murar, består av flertalet mindre vinfält. Ibland består de av ett tjugotal vinrankor på någons bakgård. Närmare 200 mindre vinträdgårdar och några lite större fält som tillsammans utgör Les Vignobles des Saint Torpez. 

– Det är ibland trädgårdsodling vi håller på med här. Alla ansvarar för sin egen lilla trädgård och alla druvor plockas för hand. Att odla tillsammans på det sätt som vi gör är unikt.

Rosévin som fine wine

När Alain först kom till Provence började han med att titta på odlingsförhållanden, klimat, jordmåner och annat som påverkar druvornas och därefter vinets karaktär. Han upptäckte en alldeles egen jordmån bestående till stor del av magmatisk gnejs.

– Många uppfattar rosévin som något man gör vid sidan av det ”riktiga” vinet. Något som dricks iskallt med en näve isbitar.

Alain ser på rosévin som ett vin. Ett kvalitetsvin. Och, gör det därefter. Speciella tankar gör det möjligt att kontrollera skalens kontakt med musten in i minsta detalj. Några av de finare rosévinerna lagras dessutom på ekfat. Vissa beskriver dem som "i stil med lyxiga vita bourgogner, fast ljust rosa".

Vinprovaren är den som gör vinet

Alain menar att det, till skillnad från vad många tror, inte alls är vinmakaren som gör vinet.

– Det är vinprovaren som gör vinet. Det är hur vinet uppfattas som är dess äkta identitet.

Han förklarar att alla som provar ett vin har olika kapacitet till acceptans. Att, hur långt en vinprovare är redo att gå för att nå en större acceptans, är den verkliga frågan. Inte huruvida han som vinmakare bör förändra sitt sätt att göra vin på.

– Det finns ingen exakt sanning i vinprovning. Vissa är inte redo att acceptera. Och, det är ok. 

Helgon med fäbless för kitsch

Vingårdens namn San Torpez anspelar på områdets ursprung. San Tropez är döpt efter det italienska helgonet San Torpé som sägs ha flutit i land i stadens hamn, tillsammans med en hund och en tupp. Han ska ha blivit torterad på grund av sin kristna tro. Dock hävdar både spanjorer och portugiser att helgonet flutit i land hos dem. Att det är oklart tycks vara det enda att enas om här. (Och, vad hände med hunden och tuppen?)

Hursomhelst så valde vingården San Torpez att inspireras av helgonhistorien. Helgonet kan närmast beskrivas som Alains musa. Överallt syns avbilder. På vinetiketterna, flaskornas form, som konstverk på väggar och avbilder i bystformat. San Torpé porträtteras ofta i en överdådig stil. Med otroliga utsmyckningar som får en att fundera. Kan helgonet verkligen ha sett ut så?

– Jag vet inte, säger Alain. Jag var inte där.

Relaterade produkter

Mer från Vinfolk

Visa mer från Vinfolk