• FRI FRAKT HEM TILL DÖRREN

5 vanliga vinmissar: Gör du någon av dessa?

Finns i kategorierna: Nyheter, Vinskolan

Att dricka vin ska vara gott, härligt och absolut inget pretentiöst.
Men det finns några saker som kan vara bra att ha i bakhuvudet och här är fem vanliga missar som kan vara värda att ha koll på.

"Jag hatar Chardonnay men jag älskar Chablis”

Vinmiss 1: Blanda ihop druva med distrikt. 

Ett påstående som de flesta Sommelier har hört någon gång är “Jag hatar Chardonnay men jag älskar Chablis”.

Varför är detta fel? Jo, Chablis är namnet på Bourgogne-distriktet och den enda tillåtna druvan i området är faktiskt just Chardonnay. Alltså innebär det att alla viner från Chablis består av 100 % Chardonnay. Chardonnay från Chablis har nästintill aldrig legat på nya ekfat vilket gör att vinerna inte blir överdrivet fylliga och “vaniljiga” utan mer slanka och eleganta. På grund av Chablis unika jordmån blir vinerna även stenigt mineralrika.

Slutsatsen då? Vinets smak styrs inte bara utav druvan utan aromer kan komma från så många andra faktorer. Bland annat distrikt, land och vinmakningsmetod. Det är alltid bra att vara öppensinnad och läsa på om olika viner och druvsorter. Så testa att ge viner en chans som du annars kanske dömt ut. Vem vet, du kanske har missat en riktig favorit?

Att servera rödvinet för varmt och det vita vinet för kallt.

Vinmiss 2: Fel serveringstemperatur. 

Har du lagt tid och pengar på ett vin vore det tråkigt om du inte gav vinet alla förutsättningar till att smaka så bra som möjligt. En förutsättning för att få ut det mesta av ett vin är att hitta rätt serveringstemperatur. Ett klassiskt misstag många gör är att servera rödvinet för varmt och det vita vinet för kallt.

Rött vin

En myt vi gärna vill slå hål på är att ett rött vin ska serveras rumstempererat, vilket då skulle innebära något mellan 22-25 grader. Det är på tok för varmt. Ett rött vin mår bäst när det har en serveringstemperatur mellan 16-18 grader (lite beroende på druva såklart). Oftast så bör lättare röda viner utan ekfatspåverkan (som till exempel Pinot Noir) serveras runt 16 grader och ett vin på druvor som Syrah kring 18 grader. Alltså är det en fingervisning att inget vin bör överskrida 18 grader vid servering för ju högre temperatur vinet har ju mer alkohol framträder och gör att vinet upplevs jolmigt. 

Vitt vin

Vad beträffar vita viner så smakar de bäst mellan 6-12 grader, även här lite beroende på druva och stil men en krispig Riesling, kanske med lite restsötma, bör avnjutas svalt kring 6-8 grader medan en fylligare Chardonnay (exempelvis en vit Bourgogne som legat på nyare ekfat) bör serveras mellan 8-12 grader. Med det sagt är det bra att planera sitt vindrickande i alla fall ett par timmar innan så vinet har möjlighet att visa upp sig från sin allra bästa sida. Ett tips är att läsa på vår hemsida, Vinoteket.com, då vi alltid presenterar den ideala serveringstemperaturen för varje unikt vin. Så är du väl förberedd slipper du förstöra ditt goda vin genom att lägga is i det eller något annat förödande för aromerna. 

Bonustips: de allra flesta viner mår bra av att luftas innan man avnjuter dem.

Det “perfekta tillfället” kan vara försent

Vinmiss 3: Sparar på viner för länge

Att vänta på det där “perfekta tillfället” för länge kan vara förödande. Om du inte har rätt lagringsförhållanden hemma så finns en överhängande risk att det älskade och efterlängtade vinet hinner förgås innan just det där speciella tillfället hunnit infinna sig. Låt andan falla på och tillåt dig att njuta, kanske en helt vanlig tisdag. En sak till; låt aldrig vinet ligga framme där ljuset når. Ett vin bör alltid förvaras svalt, stilla och mörkt.

Håll koll på vin-fienderna

Vinmiss 4: “Fel” vin till det du äter. 

Alla har vi våra unika smakpreferenser och inget är såklart rätt eller fel. Men mat innehåller en rad olika vin-fiender och är man inte försiktig så kan det lätt bli fel smakaromer i vinet som framträder och som inte alltid är så angenäma. 

Till exempel; innehåller maten hetta så passar det inte att servera ett tanninrikt rött vin på grund av att smaken på vinet då bara upplevs strävt och alkoholstarkt. Serverar du en dessert så bör vinet du matchar innehålla minst lika mycket sötma, för om det innehåller en mindre mängd socker så upplevs det lätt surt du missar vinets härliga fruktaromer. Listan kan göras lång men prova dig fram så kommer du inom kort bli ett fullblodsproffs på att kombinera mat och vin. Läs gärna vår text om mat och vin-kombination för att lära dig mer!

”Grus i botten”: defekt eller kvalitetsstämpel?

Vinmiss 5: Tro att fällning och vinsten är en defekt. 

Alla har vi väl drabbats av en defekt flaska vin, och det är lika tråkigt varje gång det händer. Dock finns det något som heter mognadsfällning eller vinsten som många misstar för en defekt på vinet. 

Vinsten

I vita viner kan det ibland ligga som “grus” i botten på flaskan, det ser nästan ut som glas. Denna typ av fällning kallas vinsten. Vinsten uppstår när syran i syrerika vita viner kristalliseras. Vanligt i till exempel Rieslingviner som har mognat under en tid på flaska. Detta är heller ingen defekt och har heller ingen smak. Vi rekommenderar dig därför att dekantera vita viner med ålder för att slippa få detta i ditt glas. 

Vad är mognadsfällning?

Färgen på den blå vindruvans skal heter antocyanin och olika druvsorter har olika mängder av detta ämne (beroende på hur syrligt PH-värdet är samt hur tjockt skalet är). Antocyanin följer med vidare till vinet under urlakningstiden då druvmusten samt skalet ligger samman och vinet ska få sin färg samt sin tanninstruktur. Färgämnet kan efter en längre tids lagring separera i vinet och skapa en så kallad fällning. Det är inget som förstör vinet utan är helt naturligt och förekommer ofta i lagringsviner. Därför kan viner som har lagrats länge behöva dekanteras för att du ska slippa få det i glaset. Ibland kan även en vinmakare välja att inte filtrera sitt vin innan buteljering (vanligt vid framställning av ett “naturvin”) då denne vinmakare tycker att filtreringen tar bort en del av den naturliga smaken. Då kan det ibland finnas kvar druvrester i vinet och bör därför dekanteras. Dessa druvrester smakar inget och är absolut ingen defekt.

Slutsatsen av vinmiss nummer 5 är att det är inte fel på ett vin för att det har en fällning utan det är snarare ett kvalitetsbetyg. 

Till sist: Det ska vara roligt att dricka vin!

Vinmissar gör vi alla då och då men det viktigaste är såklart att njuta av vin och fortsätta upptäcka sina egna smakpreferenser!

Relaterade produkter

Denna webbplats innehåller information om vin och riktar sig till dig som är 25 år eller äldre. Genom att fortsätta godkänner du att webbplatsen använder cookies i enlighet med vår cookie policy.

Vinoteket is powered by Vinoteket.com ApS