• FRI FRAKT HEM TILL DÖRREN

3 tips på vegetariska rätter samt vin som passar till

Finns i kategorierna: Nyheter, Recept

Nu har vi valt ut våra absoluta favorit-vegetariska rätter och med de passande viner därtill.

Många tror att vitt vin passar bäst till vegetarisk mat, men så simpelt behöver det inte vara. Beroende på vad du väljer att laga så kan ett gott glas Pinot Noir, till exempel, passa jättebra! Därför får du här tips på 3 olika vegetariska rätter som är enkla att laga samt viner att dricka till!

Vegetarisk bolognese med Sangiovese

Vi börjar med att dela med oss av en klassiker, Pasta Bolognese, i en vegetarisk version såklart. Här rekommenderar vi starkt att du väljer pastasorten pappardelle, ett favorit alternativ bland oss på vinoteket.com. Till denna rätt föredrar vi att servera ett gott glas Sangiovese från Toscana, Italien. Den mustiga tomatsåsen med (bland annat) selleri och oregano passar perfekt till just detta medelfylliga vin. 

Lite rolig fakta är att pappardelle faktiskt härstammar från Toscana, så ett till skäl att dricka just det till denna rätt!

Gör så här

  1. Hacka löken, sellerin och morötterna (alternativt riv morötterna).
  2. Stek löken i olivoljan utan att bränna vitlöken, ca 5 min.
  3. Tillsätt morötterna, sellerin och den vegetariska färsen. Krydda med oreganon, lagerbladet och häll på vinet (om du vill tillsätta det). Salta och peppra. Låt det koka, rör om och låt stå i ca 5-7 min.
  4. Under tiden färsen kokar, koka upp pastan (glöm inte att tillsätta salt och olivolja i vattnet).
  5. Servera pastan med såsen och toppa med riven parmesanost. Buon appetito!

Ingredienser (4 portioner)

  • Pappardelle 

    Parmesanost

  • 2 msk olivolja

    1 gullök

    3 vitlöksklyftor

    100 g selleri

    2 morötter

    300 g vegetarisk färs

    400 g krossade tomater (1 förpackning)

    1 msk tomatpuré

    1 lagerblad

    1 msk oregano

    salt och peppar

    Extra: 1 dl rött vin 

Morötter, Ruccola, tahinidressing och granatäpplen (+ linser)

Här kommer en lätt och rolig rätt att laga mitt i veckan! Ugnsbakade morötter gör alla glada och är dessutom enkelt att bara skära upp på längden och lägga in i ugnen. Kombinationen av morötter, tahinidressing och granatäpplen skapar en perfekt balans på de olika smakerna. 

Vi vill tipsa om att para ihop denna rätt med en Riesling med några år på nacken då det passar utmärkt till tahini-såsen. Speciellt eftersom syran i dressingen från balsamvinägern möter upp syran i vinet. Om du inte är ett fan av Riesling, rekommenderar vi dig istället ett glas Pinot Noir, som är ett lättare rött vin, vilket är ett bra val till morötterna.

En färgglad och prisvärd rätt, helt enkelt!

Gör så här

  1. Koka linserna i en generös mängd vatten, låt det reduceras ned och sedan stå och dra under lock i ca 20 min. Tillsätt salt. 
  2. Medans linserna kokar skär morötterna i mitten på längden och sätt ugnen på 190 C.
  3. Lägg morötterna på en bakplåt med bakplåtspapper. Tillsätt olja, cayennepeppar och salt & peppar. Blanda runt med händerna. Låt baka i mitten av ugnen i ca 15 min.
  4. Medans morötterna tillagas i ugnen förbereder du dressingen.
  5. Servera morötterna med linserna, ruccola, tahinidressing och toppa med granatäpple-kärnorna.
  6. Och njut, smaklig måltid!

Ingredienser (2 portioner)

  • 1 msk Olivolja

    1/2 tsk salt (alt. havssalt)

    1/2 tsk peppar

    1/2 tsk Cayenne peppar

    60 g ruccolablad

    150 g Linser (gärna förkokta)

    7 st Morötter 

    Granatäpple, som garnering (Tips! Töm granatäpplet på kärnor i en skål med vatten, så slipper du onödiga fläckar)

Dressing

  • 1 msk Tahini (gärna ljus tahini)

    3 msk olivolja

    2 msk balsamvinäger

    1/4 tsk honung

    1 tsk senap

    1/4 tsk salt

    1 vitlöksklyfta

Ratatouille

Mais oui! Vi får inte glömma den franska, traditionella grönsaksröran! Om du har tid rekommenderar vi starkt att laga denna och låta sjuda lite på spisen, på låg värme, i några timmar, så smakerna verkligen får träda fram. Fantastisk rätt att äta dagen efter, dessutom.

Denna provensalska rätt, med de typiska provensalska, örtkryddorna, passar superbe med ett glas australiensisk Shiraz eller om du vill matcha länder, en ung och pigg Gamay från Beaujolais!

Gör så här

  • Förbered med att grovhacka alla grönsaker.
  • Fräs rödlöken och vitlöken i olivolja i ca 5 min. Använd gärna en så stor panna som möjligt. Tillsätt de grovhackade grönsakerna och låt det koka i en extra 5 minuter.
  • Tillsätt de krossade tomaterna, balsamvinägern. Salta och peppra efter smak. Låt detta stå under lock i ca 40 min (på svag värme).
  • När grönsakerna nästa är klara förbereder du pastan.
  • Blanda ihop pastan och ratatouillen, tillsätt basilikan (gärna lätt hackad) och riv citronskal ovanpå. Blanda ihop, salta och peppra ifall det behövs och servera direkt!
  • Et voilà!

Ingredienser (4 portioner)

  • 2 rödlök
  • 4 vitlöksklyftor
  • 2 aubergine
  • 3 zucchini
  • 3 röda paprikor
  • 6 mogna tomater
  • 1 handfull färsk basilika
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk balsamvinäger
  • 1 nypa färsk timjan
  • 1 nypa färsk rosmarin
  • 400 g krossade tomater
  • 1/2 citronskal

Servera med:

  • Pasta Gnocchi 
  • eller

  • Bröd (gärna med lite extra olivolja och salt på)

Relaterade produkter

Denna webbplats innehåller information om vin och riktar sig till dig som är 25 år eller äldre. Genom att fortsätta godkänner du att webbplatsen använder cookies i enlighet med vår cookie policy.

Vinoteket is powered by Vinoteket.com ApS