Vin från Turkiet
(457)Ett vinland som idag börjar slå igenom internationellt.
Turkiet har producerat vin i årtusenden, men har ingen storskalig inhemsk produktion. Landet producerar idag viner som vinner internationella utmärkelser.
Landet har en vinframställningshistoria som sträcker sig tillbaka i årtusenden - långt innan de klassiska civilisationerna i Grekland och Rom bidrog till att cementera vinets popularitet som en kulturell hörnsten. Men det är först nyligen som Turkiets vinindustri har vuxit tillräckligt för att bli erkänd internationellt. Fram till 90-talet fanns det bara en handfull vinproducenter i landet. Idag finns det cirka 140 registrerade producenter i Turkiet. De fyra största producenterna (Kavaklidere, Kayra, Sevilen och Doluca) producerar cirka sex till åtta miljoner liter vardera.
Marknadsföring av alkohol har dock varit olagligt i Turkiet sedan 2013 och omfattar allt ifrån reklam till vinprovningar. Det har stoppat vinindustrins inhemska tillväxt, så många producenter söker nu istället framgång på internationella marknader. Turkiska viner vinner idag fler och fler internationella utmärkelser, och små producenter växer fram och erbjuder inhemska viner av olika sorter.
Druvor
Turkiet är ett av världens ledande druvproduktionsländer och rankas på sjätte plats internationellt, men de flesta druvor äts antingen färska som frukt eller torkas. De blir alltså inte använda till vinproduktion. Turkiet har dock fler än 1500 namngivna druvsorter, varav 800 är genetiskt olika.
De mest lämpliga turkiska druvsorterna för vinframställning är Bogazkere och Okuzgozu odlade i östra och sydöstra Anatolien. Emir, som odlas i västra Anatolien, är en av de bästa druvorna i världen för att producera vitt vin. Kara, Calkarasi i Denizli, Horozkarasi i Kilis, Adakarasi på ön Avsa i Marmarahavet och Kalecik Karasi i Ankara, är andra kända inhemska druvsorter.
Vinerna
Turkiskt vin är unikt eftersom Turkiet har producerat vin längre än de flesta andra länder. Turkiska viner tenderar att ha en solid och välbalanserad syra med bra fruktsmak, så att de fungerar bra med ett antal rätter. Turkiska vinmärken inkluderar Pamukkale, Sevilen, Sirince och Kavaklidere för att bara nämna några. Turkiskt vin får idag till och med utmärkelser, och det med rätta. De många regionerna och delregionerna utvecklar individuella identiteter, där Thrakien, Egeiska kusten och Kappadokien producerar viner av högsta kvalitet.
-
Alain de la Treille Chardonnay 2022
114kr
149kr
-
Alain de la Treille Pinot Noir 2022
119kr
149kr
-
Château d'Agel Cuvée Sainte Louise
99kr
149kr
-
Mustigt rött till fyndpris
1 099 kr
1 530 kr
-
Pey Blanc Lavande Rosé
109 kr
-
Chablis Domaine des Quatre Saisons 2022
199kr
399kr
-
L'Artiste Pinot Noir 2022
129kr
169kr
-
Champagne Alain Bailly Cuvée Petronille
299kr
399kr
-
Belrose Rosé 2023
149 kr
-
Kristians favoritfynd
999 kr
1 741 kr
-
Château d'Agel Caz'Ailes Blanc 2022
104kr
149kr
-
Comte de Beylac Rouge
104kr
149kr
-
Rosépremiär x 9
1 099kr
-
Alain de la Treille Sauvignon Blanc 2022
114kr
149kr
-
Pierre Ponnelle Chardonnay Prestige Brut
149kr
199kr
-
Upptäck sauvignon blanc
999kr
Visar 24 av 457 produkter