Vin från Turkiet

(0)

Ett vinland som idag börjar slå igenom internationellt.
Turkiet har producerat vin i årtusenden, men har ingen storskalig inhemsk produktion. Landet producerar idag viner som vinner internationella utmärkelser.

Landet har en vinframställningshistoria som sträcker sig tillbaka i årtusenden - långt innan de klassiska civilisationerna i Grekland och Rom bidrog till att cementera vinets popularitet som en kulturell hörnsten. Men det är först nyligen som Turkiets vinindustri har vuxit tillräckligt för att bli erkänd internationellt. Fram till 90-talet fanns det bara en handfull vinproducenter i landet. Idag finns det cirka 140 registrerade producenter i Turkiet. De fyra största producenterna (Kavaklidere, Kayra, Sevilen och Doluca) producerar cirka sex till åtta miljoner liter vardera.

Marknadsföring av alkohol har dock varit olagligt i Turkiet sedan 2013 och omfattar allt ifrån reklam till vinprovningar. Det har stoppat vinindustrins inhemska tillväxt, så många producenter söker nu istället framgång på internationella marknader. Turkiska viner vinner idag fler och fler internationella utmärkelser, och små producenter växer fram och erbjuder inhemska viner av olika sorter.

Druvor

Turkiet är ett av världens ledande druvproduktionsländer och rankas på sjätte plats internationellt, men de flesta druvor äts antingen färska som frukt eller torkas. De blir alltså inte använda till vinproduktion. Turkiet har dock fler än 1500 namngivna druvsorter, varav 800 är genetiskt olika.

De mest lämpliga turkiska druvsorterna för vinframställning är Bogazkere och Okuzgozu odlade i östra och sydöstra Anatolien. Emir, som odlas i västra Anatolien, är en av de bästa druvorna i världen för att producera vitt vin. Kara, Calkarasi i Denizli, Horozkarasi i Kilis, Adakarasi på ön Avsa i Marmarahavet och Kalecik Karasi i Ankara, är andra kända inhemska druvsorter.

Vinerna

Turkiskt vin är unikt eftersom Turkiet har producerat vin längre än de flesta andra länder. Turkiska viner tenderar att ha en solid och välbalanserad syra med bra fruktsmak, så att de fungerar bra med ett antal rätter. Turkiska vinmärken inkluderar Pamukkale, Sevilen, Sirince och Kavaklidere för att bara nämna några. Turkiskt vin får idag till och med utmärkelser, och det med rätta. De många regionerna och delregionerna utvecklar individuella identiteter, där Thrakien, Egeiska kusten och Kappadokien producerar viner av högsta kvalitet.